Deşeurile vor fi colectate selectiv la Instituţia Prefectului Alba

Fiecare birou din Instituţia Prefectului Alba va fi dotat cu recipiente de colectare selectivă a deşeurilor, urmând ca şi la intrarea în Palatul Administrativ, imobil care găzduieşte şi Consiliul Judeţean şi Curtea de Apel Alba Iulia, să fie înfiinţat un punct de colectare selectivă a deşeurilor destinat vizitatorilor.

Încă din aprilie 2009, prefectul Ştefan Bardan a dispus ca personalul responsabil cu curăţenia să realizeze selecţia deşeurilor, separarea hârtiei şi plasticului de restul materialelor aruncate în coşurile de gunoi din instituţie. “În mod cert, am selectat, până în prezent, peste o mie de kilograme de hârtie şi câteva sute de pet-uri de plastic”, a afirmat, marţi, printr-un comunicat de presă, prefectul Ştefan Bardan.

În luna iulie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 132/2010 prin care se instituie obligativitatea colectării selective a deşeurilor în instituţiile publice şi care urmăreşte creşterea gradului de reciclare şi de valorificare a deşeurilor colectate selectiv şi creşterea gradului de informare şi de conştientizare, precum şi educarea funcţionarilor publici, a angajaţilor şi a cetăţenilor cu privire la colectarea selectivă şi managementul deşeurilor. Concret, vor fi colectate separat deşeurile de hârtie şi carton, cele de metal şi plastic şi deşeurile de sticlă.

Şi la nivelul Prefecturii Alba s-au luat măsuri pentru asigurarea respectării întocmai a prevederilor legale privind colectarea selectivă a deşeurilor. Astfel, fiecare birou va fi dotat cu recipiente de colectare selectivă a deşeurilor, inscripţionate cu denumirea materialelor pentru care sunt destinate, având culori diferite, în funcţie de tipul de deşeuri colectate: albastru pentru deşeuri de hârtie şi carton, galben pentru deşeuri de metal şi plastic şi alb/ verde pentru sticla albă/ colorată. De asemenea, pe etajul cu birourile Instituţiei Prefectului vor fi amplasate recipiente de colectare selectivă, urmând ca şi la intrarea în imobil să fie înfiinţat un punct de colectare selectivă a deşeurilor destinat vizitatorilor.

Fiecare instituţie publică este obligată să elaboreze un plan de măsuri privind colectarea selectivă a propriilor deşeuri, pe categoriile prevăzute de lege, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, dată până la care trebuie implementat şi un program de informare şi instruire a propriilor angajaţi pe această temă. De asemenea, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a Legii nr. 132/2010, instituţiile publice vor încheia un contract de predare a deşeurilor colectate selectiv cu un operator economic autorizat, care să garanteze predarea acestora în vederea reciclării şi tratării corespunzătoare, conform legislaţiei specifice în domeniu. AGERPRES