Deputatul Szabo Odon avertizează primarii asupra termenului 1 martie pentru actualizarea Registrului electoral

urna de vot.jpgDeputatul UDMR Szabo Odon a semnalat vineri primarilor că trebuie să actualizeze listele electorale, dar şi termenul strâns, 1 martie, până la care pot delimita secţiile de votare.

“Eu cred că aici trebuie pregătit foarte bine procesul, pentru că sunt termene foarte scurte, în primul rând, pentru primari, 1 martie, respectiv 15 martie. Cred că Prefectura şi Autoritatea Electorală Permanentă ar trebui să-şi ia în serios rolul, pentru că am văzut ce s-a întâmplat în urmă cu doi ani, la un referendum, cine votează şi nu votează, şi nu aş vrea să existe din nou o serie de discuţii care să altereze, într-un fel, alegerile europarlamentare”, a declarat Szabo Odon.
Parlamentarul a atras atenţia asupra modificărilor legislative privind alegerile europarlamentare, publicate în M.O. din 13 februarie, mai exact în ordonanţa de urgenţă privind operaţionalizarea Registrului electoral şi pentru modificarea Legii 33/2007 privind organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European.

Înregistrarea şi actualizarea datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot în Registrul electoral se realizează de către autorităţile locale. Delimitarea secţiilor de votare din ţară şi stabilirea sediilor acestora se actualizează anual până cel mai târziu la data de 1 martie, de către primari. Până cel mai târziu cu 30 de zile înaintea datei votării, primarii aduc la cunoştinţă publică, cu ajutorul prefecţilor, delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare, precum şi locurile de desfăşurare a votării, în condiţiile stabilite de Autoritatea Electorală Permanentă, prin hotărâre, se arată în ordonanţa amintită. AGERPRES