turcan raluca.jpgDeputatul PDL Raluca Turcan pledează pentru introducerea uniformei obligatorii în şcoli, existând în acest sens o propunere legislativă care face referire la învăţământul general obligatoriu, profesional şi liceal, de stat şi particular.

Aceasta a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că fiecare şcoală ar trebui să aibă propria uniforma, decizia urmând să fie luată împreună cu părinţii şi copiii. „Vreau să spun de la bun început că nu dorim o întoarcere la trecutul comunist, în care uniforma era mai mult o caznă şi un motiv de frustrare. Nu ne dorim această uniformizare din trecut. Vrem însă două lucruri cu această lege: să creştem disciplina şcolară şi să creăm o solidaritate sporită între elevii aceleaşi şcoli”, a explicat Raluca Turcan.

În opinia acesteia, renunţarea la uniforma şcolară după 1990 a avut, în timp, şi efectul negativ al scăderii disciplinei şcolare. „Unii elevi, în special de la clasele mai mari, vin la şcoală cu haine nepotrivite, cu blugi rupţi de exemplu. Acest lucru transmite de multe ori un mesaj de sfidare a şcolii şi a actului educaţional. Cred că introducerea uniformei va avea efectul de a transmite un semnal că suntem mai stricţi şi că şcoala e un lucru important. Şi aş mai menţiona un aspect: uniforma şcolară elimină o parte din barierele sociale, pentru că ea creează un sentiment de egalitate între elevi”, a mai spus aceasta. Raluca Turcan susţine că fiecare şcoală trebuie să aibă libertatea de a decide uniforma şcolară, care până la urmă va fi „un motiv de mândrie şi un semn distinctiv de apartenenţă la o unitate şcolară”.

Potrivit deputatului PDL, propunerea legislativă are sprijinul sindicatelor profesorilor, dar şi reprezentanţilor părinţilor şi elevilor. Aceasta a făcut referire şi la alte două proiecte legislative, unul privitor la programul Cornul şi laptele. „Cred că programul Cornul şi laptele care se derulează actualmente în şcoli şi grădiniţe poate şi trebuie să fie îmbunătăţit. Prin propunerea legislativă a pachetului alimentar se oferă posibilitatea diversificării alimentaţiei oferite copiilor. Cu siguranţă vor exista unele comunităţi în care menţinerea pachetului alimentar în forma lapte + corn va fi în continuare varianta cea mai bună. Dar cred că în alte locuri, în special în marile oraşe, şcolile vor opta pentru alte variante, astfel încât pachetul alimentar să includă fructe şi legume”, a declarat Raluca Turcan.

Aceasta spune că acest proiect de lege încurajează şcolile să se organizeze în asociaţii temporare. ”Luăm în considerare şi aspectele de ordin financiar. În acest sens, încurajăm unităţile şcolare să se organizeze în asociaţii temporare pentru a obţine preţuri cât mai competitive. Autorităţile locale şi şcolile pot apela şi la donaţii pentru programele alimentare. (…) Tot privind aspectul financiar, acum le dăm posibilitatea părinţilor să opteze pentru ca ai lor copii să nu primească aceste pachete. Sunt unii părinţi care au suficienţi bani ca să mai aibă nevoie de un corn sau de un măr în plus, iar resursele care rămân vor fi distribuite către ceilalţi copii care poate au nevoi mai mari”, a concluzionat Raluca Turcan. AGERPRES