Deputatul Nicuşor Păduraru vrea ca parlamentarii să poată propune hotărâri în consiliile locale

Deputatul PDL Nicuşor Păduraru a anunţat, sâmbătă, că va depune o iniţiativă legislativă care va modifica şi completa Legea 215/2001 privind administraţia publică locală, astfel încât parlamentarii să aibă posibilitatea de a veni în întâmpinarea unor nevoi ale comunităţii locale şi de a propune în acest sens hotârâri spre dezbatere şi aprobarea consiliilor locale.

Fost prefect de Iaşi, Nicuşor Păduraru susţine că prin această iniţiativă parlamentarii nu vor avea drept de vot, ci doar de susţinere a iniţiativei la şedinţele de consilii, fiind respectată autonomia autorităţilor publice locale, care vor decide dacă iniţiativa se pune în aplicare sau nu.

Aceste iniţiative vor putea fi depuse doar pe raza colegiilor uninominale, precum şi a circumscripţiei electorale pe care o reprezintă deputaţii şi senatorii în Parlamentul României.

‘În foarte multe situaţii, la cabinetul parlamentar am primit solicitări din partea cetăţenilor pentru rezolvarea unor probleme care ţin de competenţa autorităţilor locale. Consider corect să pot veni în întâmpinarea rezolvării unor asemnea probleme, în mod concret, prin creşterea colaborării cu autorităţile locale, fără a interveni în decizia acestora. Oamenii consideră, în mod corect, că cei aleşi trebuie să intervină pentru a le rezolva problemele şi nu fac în acest moment nicio distincţie între ce ar trebui să facă un parlamentar, primarul sau preşedintele consiliului judeţean. Nu de puţine ori parlamentarii nu sunt lăsaţi nici măcar să ia cuvântul în şedinţele de consiliu local, deşi au acest drept legal. Rolul tuturor celor aleşi, la nivel local sau naţional este să ajute comunităţile pe care le reprezintă’, a declarat presei deputatul Nicuşor Păduraru.


Demersul, susţine parlamentarul, este necesar întrucât în prezent aceste iniţiative pot fi depuse de către aleşii locali sau de către cetăţeni, pentru iniţiativele directe ale cetăţenilor fiind necesară strângerea unui număr de semnături de cel puţin 5% din populaţia cu drept de vot a acelei localităţi. AGERPRES