Deputatul liberal Lucia Varga solicită Guvernului Boc să continue finanţarea lucrărilor de apă şi canalizare pentru ca acestea să fie finalizate, proiectele fiind demarate şi aflate deja în fază avansată de execuţie, în caz contrar, avertizează ea, firmele implicate vor da faliment.
”Eu doresc să semnalez situaţia şi voi face luni o interpelare ca să se aloce fondurile care mai sunt necesare pentru terminarea lucrărilor de introducere a apei şi canalizării în mai multe localităţi bihorene, indiferent de culoarea politică a primarilor, deoarece cu toţii au nevoie de apă şi canalizare”, a declarat, vineri, Lucia Varga.

Varga a precizat că a început acest proiect în 2007, când deţinea calitatea de secretar de stat în Ministerul Mediului, pentru 22 de localităţi bihorene, dar că actualul Guvern nu alocă bani primăriilor pentru a continua lucrările. Ea este de părere că Ministerul Mediului ar trebui să continue să plătească lucrările efectuate de firmele de construcţii care au lucrat la programul de introducere a apei şi canalizării în cele 22 de localităţi din judeţul Bihor.

”Altfel, lipsa de finanţare a unor lucrări deja angajate cu statul distruge firmele, care dau faliment, fiind nevoite să trimită peste o sută de muncitori în şomaj. În plus, lucrările începute se vor degrada, ceea ce înseamnă risipă de bani publici”, a precizat aceasta. Ea a dat ca exemplu câteva localităţi în care finanţarea a fost sistată, menţionând Auşeu, cu lucrări finalizate în proporţie de 80%, unde firma Chimprestor are de încasat aproape 600 de mii de lei, Bratca, Roşiori, Topa de Sus şi municipiul Oradea.

Deputatul liberal a amintit că, deşi în 2007, între primăriile celor 22 de localităţi bihorene şi Ministerul Mediului s-au încheiat convenţii de finanţare, conform cărora consiliile locale şi Consiliul Judeţean trebuiau să contribuie la plata lucrărilor cu 15% din sume, iar 85 de procente să fie asigurate de minister, acesta nu şi-a mai achitat obligaţiile începând de anul trecut. AGERPRES