Bugetul pe 2010 deschide drumul reformei administratiei publice, a declarat luni deputatul UDMR Lakatos Peter, care a adaugat ca parlamentarii Uniunii vor vota noua constructie bugetara.
El a adaugat ca „acum ori niciodata” trebuie inceputa implementarea reformelor, avand in vedere ca vreme de doi ani si jumatate „nu suntem amenintati de alegeri prezidentiale, parlamentare sau locale”.
„Introducerea finantarii cheltuielilor pe baza standardelor de cost in invatamant sau in cazul serviciilor sociale constituie o masura reala de reforma in ultimii ani in acest domeniu. Amendamentele admise vor constitui o dubla realizare. In primul rand vor contribui la transparentizarea si la controlul eficient al alocarii resurselor la nivel central. In al doilea rand vor evidentia eficienta superioara a dialogului constructiv intre putere si opozitie fata de dictatul unei majoritati de trei patrimi in aritmetica parlamentara a anului 2009”, a precizat Lakatos in fata plenului reunit al celor doua Camere, cu prilejul dezbaterilor generale pe tema aprobarii proiectului de buget.
In acelasi timp insa, Lakatos spune ca impunerea prin legea bugetului de stat a obligativitatii adoptarii bugetele judetene cu 2/3, amendament promovat fara consultarea forurilor asociative, este „contraproductiva” si duce va duce la blocarea adoptarii bugetelor judetene. „UDMR nu este de acord cu aceasta initiativa care inseamna revenirea la o practica dovedita neviabila”, a tinut sa precizeze Lakatos. Adoptarea masurilor amintite presupune, potrivit deputatului UDMR, revizuirea legii finantelor publice locale.
Lakatos a precizat de asemenea ca, analizand bugetele ordonatorilor principali de credite, „nu trebuie sa fi medic ca sa constati ca bolnavul roman este sistemul nostru de sanatate”. „Chiar daca bugetul nu dispune de resursele necesare reformei propriu-zise, etapele pregatitoare trebuie sa inceapa”, a precizat deputatul UDMR, care a adaugat ca in alte state se analizeaza posibilitatea restructurarii sistemului de asigurari sociale si de sanatate si de pensii. In opinia sa, mediul economic din tara noastra ar „cere” doar intre trei si cinci ani de stabilitate a prevederilor codului fiscal. „Solicitam pe buna dreptate o strategie fiscala pertinenta in locul inovarii aleatorii de noi taxe si impozite, neaplicabile, necolectabile, necontrolabile”, a punctat Lakatos. AGERPRES