Deputatul Horea Uioreanu cere şedinţă extraordinară a CJ Cluj pentru problemele din sănătate

Deputatul PNL Horea Uioreanu le cere membrilor PNL şi PSD din Consiliul Judeţean Cluj să convoace o şedinţă de îndată a forului judeţean pentru a analiza “situaţia dezastruoasă” din sistemul medical clujean. Horea Uioreanu invocă, într-un comunicat de presă transmis marţi, problema Centrului de sănătate Mociu, dar şi alte probleme din domeniu.

‘Le solicit consilierilor judeţeni liberali împreună cu cei social-democraţi să demareze procedurile privind convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean Cluj în care să se discute situaţia dezastruoasă a sistemului de sănătate clujean, care are nevoie de o intervenţie de urgenţă, înainte de a fi prea târziu. Vreau ca în această şedinţă să se adopte o hotărâre privind preluarea Centrului de Sănătate din Mociu şi transformarea sa în secţie exterioară a Spitalului Clinic de Recuperare. Consider că e nevoie de această hotărâre deoarece cei în măsură să rezolve această problemă, premierul Emil Boc, ministrul sănătăţii Cseke Attila şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Păunel Tişe, nu au făcut nimic pentru a salva un spital care deserveşte 22 de mii de locuitori’, a menţionat Horea Uioreanu în comunicat.


El aminteşte de alte câteva probleme pentru care se impune convocarea şedinţei CJ Cluj. ‘Pe de altă parte, nici restul spitalelor aflate în subordinea Consiliului Judeţean Cluj nu se simt prea bine, exodul medicilor şi al asistentelor continuă, finanţarea este la pământ. Subfinanţarea spitalelor trebuie stopată, starea de sănătate a românilor impunând asigurarea de fonduri pentru reabilitarea clădirilor în care funcţionează spitalele, pentru medicamente şi pentru plata decentă a cadrelor medicale’, mai spune deputatul clujean. Pe 5 aprilie, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, declara, într-o conferinţă de presă, că a formulat o cerere către Ministerul Sănătăţii, în vederea preluării spitalului Mociu.


‘Am decis şi am comunicat către minister acceptul de a prelua spitalul la Consiliul Judeţean, urmând să fie folosit ca secţie externă a Spitalului de Recuperare. În opinia noastră este important ca cele şase comune din zona Mociu să aibă în continuare acest spital’, a spus Alin Tişe. Sătenii din Mociu au rămas, de la începutul lunii, fără spitalul din localitate, care s-a desfiinţat în urma unei hotărâri de Guvern privind închiderea a peste 60 de unităţi din infrastructura de sănătate de la nivelul comunelor, din întreaga ţară.


Pentru a împiedica desfiinţarea spitalului şi transformarea sa în azil de bătrâni, sătenii au organizat un protest, în urmă cu două săptămâni, iar primarul, viceprimarul şi şapte dintre consilierii locali au ameninţat că îşi vor da demisia dacă nu se va găsi o soluţie. Primarul Marton Horvath găsise ca soluţie transformarea Centrului de Sănătate din Mociu în secţie exterioară a Spitalului Clinic Judeţean Cluj şi obţinuse şi asigurările conducerii acestei unităţi medicale că demersul poate fi realizat.
Spitalul din Mociu avea o capacitate de 30 de paturi, dintre care 10 la secţia Pediatrie, şi deservea aproape 22.000 de oameni, din şapte comune învecinate localităţii Mociu. În spital lucrau trei medici, cinci asistente şi alte 14 persoane. AGERPRES