primar_generica_mic.jpgPrim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal Dan Motreanu va propune în Biroul Politic Naţional al PNL, o nouă formulă de alegere a primarilor din România. El a declarat că susţine ideea alegerii primarilor din mediul rural într-un singur tur de scrutin, iar primarilor din mediul urban în două tururi. Motreanu spune că acest model este aplicat cu succes în mai multe state europene, dând ca exemple Italia, Franţa sau Germania.

„Eu aş propune ca în cel mai scurt timp, la începutul sesiunii parlamentare, să modificăm legislaţia electorală astfel încât primarii din mediul rural să fie aleşi în continuare într-un singur tur, iar cei din mediul urban în două tururi. Nu este vorba de un compromis, ci de o practică europeană. În toate ţările Uniuni Europene primarii sunt aleşi în funcţie de numărul de cetăţeni”, a afirmat Motreanu.

Pe de altă parte, prim-vicepreşedintele PNL a subliniat că există posibilitatea legală de modificare a legislaţiei electorale cu un an înainte de alegeri. „Este o mare minciună care se aude la televizor că nu se poate modifica legislaţia electorală cu mai puţin de un an înainte de alegeri. Este o mare minciună pe care PSD o perpetuează la televizor, pentru că atât Ghidul de bune practici electorale întocmit de Comisia de la Veneţia, cât şi jurisprudenţa Curţii Constituţionale spun foarte clar că este posibilă modificarea legislaţiei electorale în acest interval de timp cu o singură condiţie: ca această modificare să vină în sensul lărgirii drepturilor electorale, nu restricţionării lor”, a mai precizat Motreanu. AGERPRES