”Uniunea Europeană vine cu o susținere de câteva zeci de milioane de euro pentru Republica Moldova, iar acești bani trebuie valorificați, fără impedimente din cauza competițiilor și discursurilor politice”, a declarat deputatul Petru Movilă în cadrul celei de-a doua ediții a dezbaterilor profesionale ”Integrare Economică Europeană”. Întâlnirea din 30 iulie 2020 este parte a programului de comunicare profesională transfrontalieră ”Integrare Economică Europeană”, tema ediției actuale fiind ”Păstrarea sustenabilității mediului de afaceri în contextul pandemiei Covid -19”.

Economiile tuturor statelor vor fi afectate de criza mondială declanșată de pandemia Covid -19, iar situația Republicii Moldova nu va fi diferită. ”Dacă în 2019 exista o creștere economică de câteva procente pentru Moldova, chiar până aproape de 4%, în 2020 creșterea economică nu mai există, dar va exista o concentrare a datoriei publice estimată până aproape la 30%. Este important ca Guvernul Republicii Moldova să ia măsuri cât mai rapid posibil pentru ca prețul combustibilului la pompă și cel pentru agricultură să fie unul corect,iar accizele pe care Guvernul le practică să fie măsuri cât se poate de clare și transparente. Având experienţa primului parlamentar român care şi-a deschis un cabinet parlamentar în Republica Moldova, dar şi din perspectiva de membru în delegaţia României la OSCE, cunosc foarte bine realităţile din Republica Moldova, dar şi relaţiile acestei ţări cu Uniunea Europeană şi ţările din C.S.I”, a susținut Petru Movilă în cadrul dezbaterii profesionale din 30 iulie 2020.

În ceea ce privește măsurile pe care Guvernul de la Chișinău le ia pentru susținerea direcționată a societăților comerciale din Republica Moldova, indiferent că vorbim de agricultură, de marile producții, de cei care prelucrează, de micii sau marii prelucrători de struguri sau de cei care dau plus valoare,  companiile ”ar trebui stimulate, să aibă atenție prioritară prin facilități fiscale, prin facilitățile pe care le dau angajaților” este de părere deputatul Petru Movilă.

Despre Programul ”Integrare Economică Europeană”

Programul ”Integrare Economică Europeană” urmărește coagularea unei comunități de lideri care să susțină schimbul de bune practici și să faciliteze discuțiile și dezbaterile mediului de afaceri din estul Europei, pe calea integrării economice europene, astfel încât, prin cooperarea între regiuni și organizații, să se identifice soluții care pot fi implementate eficient.

La întâlnirile organizate în cadrul programului au participat din Republica Moldova și România reprezentanți ai celor mai importante asociații de business precum EBA- European Business Association Moldova, AMCHAM Moldova, ODIMM- Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM din Moldova, Asociația Patronală MĂR (Rep. Moldova), Federația Industriei Hoteliere din România și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.

Programul ”Integrare Economică Europeană”, dezvoltat de Oameni și Companii, în colaborare cu Ad Interim Consultum și Camera de Comerț și Industrie Iași, va continua cu întâlniri lunare și are o secțiune dedicată, pe platforma GlobalManager.ro.

GlobalManager.ro are +700 de abonați, executivi și antreprenori și este una dintre cele 19 platforme digitale, adresate unor comunități business și profesionale, dezvoltate de Oameni și Companii.