Conducerea Salprest Rampă a anunţat autorităţile publice că rampa temporară de deşeuri a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât – singura care mai funcţionează – va fi închisă în noaptea de joi spre vineri. Aceasta este a treia oară în acest an când rampa temporară se închide din cauza atingerii capacităţii maxime. În lunile trecute, autorităţile au reuşit să obţină redeschiderea ei după maximum o zi.

„Începând cu data de 25 iunie de la ora 24, 00 platforma de stocare temporară de la Pata Rât îşi încetează activitatea de depozitare a deşeurilor. Începând de vineri se suspendă toate contractele de prestări servicii salubrizare cu operatorii din Cluj-Napoca şi judeţul Cluj. Platforma de stocare temporară este încărcată la cantitatea maximă autorizată. Din data de 3 iulie nu mai avem acces la platforma de stocare temporară deoarece operatorul care a câştigat licitaţia de închidere ne-a somat că accesul la platformă va fi închis”, se arată în documentul transmis de Salprest Rampă autorităţilor clujene.

Potrivit reprezentantului societăţii de salubritate Salprest Rampă, Ioan Mureşan, de data aceasta închiderea ar putea fi definitivă. Deşeurile colectate din municipiul Cluj-Napoca, care este cel mai mare din Transilvania, urmează să fie transportate la depozitele din alte judeţe, cum ar fi la cel din Alba Iulia. Acesta a spus că au avut loc deja discuţii cu administratorul rampei din Alba Iulia pentru depozitarea deşeurilor menajere, dar nu va fi permisă transportarea gunoiului stradal, vegetal sau a deşeurilor voluminoase. Mureşan a mai spus că mai există, ca plan de rezervă, şi varianta depozitării deşeurilor la Satu Mare.

Între timp autorităţile clujene continua negocierile cu administraţia comunei Feleacu, localitate limitrofă oraşului Cluj-Napoca, unde există un teren potrivit pentru crearea unei rampe de gunoi.
Ultima oară rampa temporară a municipiului, cu o capacitate de 47.733 tone, a fost închisă la mijlocul lunii mai, operatorilor de salubritate fiindu-le interzis să transporta deşeuri la Pata Rât.
Pe suprafaţa de la Pata Rât, Consiliul Judeţean a început, în urmă cu câţiva ani, implementarea unui proiect european care vizează construirea unui Centru de Management Integrat al Deşeurilor. Din 2012 până în prezent, însă, construcţia nu a putut fi finalizat din cauza unor probleme de proiectare.
Ultimul termen de finalizare al acestui Centru de Management Integrat al Deşeurilor a expirat în octombrie 2014, când CJ Cluj a reziliat contractul cu cele patru firme care se ocupau de realizarea lui. Valoarea proiectului european este de 107.520.112,98 lei. AGERPRES