Deponeul ecologic al judeţului Hunedoara a intrat în probe tehnologice

Deponeul ecologic al judeţului Hunedoara, situat în localitatea Bârcea Mare, a intrat în probele tehnologice, iar din data de 5 mai, aici vor fi aduse primele cantităţi de deşeuri, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Bobora.

Realizată în baza unui proiect finanţat din fonduri europene, groapa ecologică este gata de un an şi jumătate, dar nu a putut fi folosită pentru că licitaţiile organizate pentru desemnarea unei firme care să gestioneze deponeul au fost contestate de fiecare dată. Din acest motiv, autorităţile judeţene au desemnat un operator provizoriu, care se va ocupa de activitatea de selectare, reciclare şi depozitare a deşeurilor până la finalizarea contestaţiilor depuse în cazul licitaţiilor.

“Am desemnat un operator provizoriu, până când vom cunoaşte câştigătorul licitaţiei finale. Deponeul de la Bârcea Mare va fi, în prima fază, în probe tehnologice. (…) Deponeul va funcţiona normal în perioada de probe tehnologice, iar din 5 mai vor putea fi depuse primele deşeuri”, a spus preşedintele CJ Hunedoara.

Primele deşeuri care vor fi ridicate şi aduse la deponeul ecologic Bârcea Mare vor fi cele de pe o platformă provizorie situată în apropiere de Petroşani, unde, din iarnă, au fost depozitate circa 12.000 de tone de gunoi.

Preşedintele CJ Hunedoara a mai arătat că, în jurul datei de 12 mai, va fi emisă autorizaţia integrată de mediu pentru deponeul ecologic de la Bârcea Mare, documentaţia pentru obţinerea tuturor avizelor fiind înaintată instituţiilor statului încă din august 2016.

“Din 12 mai vom fi în legalitate, în totalitate, cu operarea deponeului, rezolvând o problemă de excepţie pentru locuitorii şi comunităţile din judeţul Hunedoara”, a punctat Bobora.

Proiectul sistemului de management integrat al deşeurilor a fost realizat cu finanţare europeană şi are o valoare de peste 57 milioane euro. El prevede realizarea unui deponeu ecologic în localitatea Bârcea Mare, care aparţine de oraşul Simeria, şi a mai multor staţii de sortare şi transfer a gunoiului pe raza judeţului Hunedoara.

În cadrul proiectului au fost închise toate gropile de gunoi care nu respectă normele de mediu europene, în prezent deşeurile fiind preluate pe platforme provizorii la Deva şi Petroşani. AGERPRES