Sedinta Consiliului local municipal Sfantu Gheorghe de joi, in care urma sa se supuna la vot demiterea viceprimarului Balint Jozsef (Partidul Civic Maghiar – PCM), a fost anulata, deoarece majoritatea consilierilor nu au fost de acord cu introducerea acestui punct pe ordinea de zi.

Liderul fractiunii PCM din Consiliul local, Kovacs Istvan, a declarat ca acest proiect de hotarare, propus de primarul UDMR, Antal Arpad, nu putea fi acceptat, deoarece “se bazeaza pe calomnie si nu are niciun sambure de adevar”.

Potrivit acestuia, schimbarea viceprimarului nu ar insemna neaparat o lovitura de imagine pentru PCM, cat o ofensa adusa cetatenilor din Sfantu Gheorghe care au dat la alegerile locale cele mai multe voturi acestui partid si nu pentru UDMR. “Avem un mandat de la cetateni si suntem indreptatiti si obligati sa luptam”, a conchis Kovacs Istvan.

Primarul Antal Arpad, care s-a plans in repetate randuri de faptul ca este obstructionat de PCM in toate demersurile de care le initiaza, i-a cerut viceprimarului inca de luna trecuta sa-si dea demisia de onoare, avertizand ca in caz contrar va propune suspendarea sa din functie. “Nu e normal sa ai un viceprimar si sa te comporti ca si cum ai fi in opozitie”, a spus Antal Arpad despre PCM, mentionand, totodata, ca este oarecum nemultumit si de modul in care viceprimarul Balint Jozsef si-a indeplinit pana acum atributiile. “PCM a tras pana acum frana de mana in tot ce am facut pentru dezvoltarea orasului, iar eu vreau sa ii mut intr-o pozitie in care sa nu se mai poata atinge de ea”, a declarat Antal Arpad, explicand cu alte cuvinte ca vrea ca “cei care sunt in opozitie sa stea in opozitie, iar cei de la putere sa isi faca treaba”. Primarul a adaugat ca inclusiv votul impotriva ordinii de zi a sedintei de joi, pe care figurau proiecte importante pentru comunitate, dovedeste faptul ca este obstructionat.

Conform legii, Consiliul local se dizolva daca nu se intruneste doua luni consecutive, iar liderii PCM au declarat ca ii vor cere primarului sa reprogrameze sedinta, pentru ca nu ar dori sa se ajunga la alegeri anticipate, acest lucru nefiind in beneficiul nimanui, cu atat mai mult cu cat ar greva bugetul local intr-o perioada de criza. Viceprimarul Balint Jozsef a declarat ca relatia sa cu primarul nu se mai poate numi demult una de „colaborare”, iar problema lui Antal Arpad este ca PCM nu vrea sa-i fie „complice” in jocurile pe care le face, prin urmare vrea sa scape de „un partener incomod”.

UDMR are opt reprezentanti in forul alesilor locali, cu unul mai putin decat PCM, deci pentru a obtine majoritate absoluta ambele partide au nevoie de voturile celor patru consilieri din cadrul Aliantei Romanesti (PSD, PD-L si PNL). AGERPRES