Demisii în administraţia clujeană, ca urmare a reducerii salariilor bugetarilor

functionari.jpgReducerea cu 25 la sută a salariilor bugetarilor determină un val de demisii din administraţia clujeană. Secretarul general al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţia Publică (FNSAP), Dumitru Bobină, a declarat, marţi, că din Primăria Cluj-Napoca, unde este secretar general al Sindicatului Civitas, au demisionat deja şapte persoane.

El a precizat că sunt anunţate şi alte demisii, atât din primăria clujeană, cât şi din alte primării din Cluj şi din ţară. “Ca urmare a scăderilor salariale cu 25 la sută, care s-au adăugat celor de la începutul lunii ianuarie 2010, care erau de până la 50 la sută, mai multe persoane – şapte – dintre salariaţii Primăriei Cluj-Napoca au demisionat. Urmare a acestor scăderi drastice salariale s-a ajuns în Primăria Cluj-Napoca până la 450 de lei salariul net”, a precizat liderul sindical.

El spune că în prezent “toată lumea ameninţă cu plecarea”, deşi este convins că nu toţi vor putea să-şi găsească un serviciu mai convenabil financiar. O problemă pe care o ridică demisiile se referă şi la faptul că posturile libere nu vor putea fi ocupate, iar în acest fel activitatea primăriei va avea de suferit. “Sunt semnale că vor pleca şi alţi salariaţi din primărie, în perioada următoare. Plecările din primărie înseamnă posturi blocate, fiindcă pe aceste posturi nu putem angaja. Oricum, noi funcţionăm sub numărul de salariaţi din organigramă, astfel încât se pune problema neîndeplinirii programului politic al şefului administraţiei clujene”, a mai spus Dumitru Bobină.

Secretarul general al FNSAP susţine că diminuarea salariilor ar putea fi atacată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dar numai după epuizarea tuturor căilor de atac în România, fapt care ar dura foarte mult, iar cei în cauză se lasă păgubaşi. “Noi putem să-i sfătuim pe colegii noştri să rămână, să ne asumăm solidar o situaţie pe care o traversează România acum, dar nu le putem plăti creditele pe care le au la bănci, nu le putem plăti cheltuielile comune, deci nu putem fi stăpânii deciziilor lor. Prin urmare, fiecare este liber să decidă pentru sine. Dacă Curtea Constituţională s-a pronunţat, e foarte greu cu procese, iar ca să ajungi la CEDO înseamnă să epuizezi toate formele în ţară şi cei mai mulţi se lasă păgubaşi”, a explicat Dumitru Bobină. AGERPRES