Primăria municipiului Tulcea a predat amplasamentul pentru îmbunătăţirea capacităţii de preluare a apelor meteorice, proiect care va începe în prima parte a anului viitor.

Contractul de finanţare a investiţiei în valoare de circa 5 milioane de euro, sumă suportată integral de la bugetul de stat, a fost semnat pe data de 10 noiembrie, în urma realizării proiectului centrul oraşului urmând să nu se mai inunde după fiecare ploaie.

„Cred că aceste lucrări executate bine vor avea un procent de înlăturare a efectelor apelor între 75 şi 80% faţă de situaţia existentă. Nu vorbim de un procent de 100%, din cauză că acest proiect nu afectează toate străzile colectoare de apă, mai sunt artere ca de exemplu Corneliu Gavrilov, pe care le-am pus în alte proiecte de investiţii. În plus, nimeni nu mai poate controla debitul apelor care creşte de la an la an în funcţie de anumite cauze care nu depind de noi, ca de exemplu schimbările climatice”, a declarat primarul oraşului Tulcea, Ştefan Ilie.

El a mai spus că probabil săptămâna viitoare se va semna ordinul de începere a lucrărilor, etapă care va fi urmată de organizarea şantierului.

„Organizarea de şantier şi mobilizarea tuturor echipamentelor se va face anul acesta, dar execuţia efectivă este puţin probabil să o începem în acest an pentru că va trebui să comandăm şi să primim căminele pentru reţeaua de canalizare. (…) Interesul constructorului nu este să întârzie pe o lucrare. Şansa să terminăm mai repede există din punctul nostru de vedre, însă, fiindcă nu e o lucrare la vedere, există lucruri pe care nu le putem anticipa”, a precizat directorul general al societăţii care va executa lucrarea, Adrian Balagiu.

Lucrările de realizare a sistemului de preluare a apelor pluviale din centrul oraşului se vor încheia în 24 de luni de la semnarea ordinului de începere a acestora.

Reabilitarea sistemului de preluare a apelor pluviale din centrul oraşului este un proiect anunţat de foarte multă vreme de autoritatea locală care a alocat în anul 2017, din bugetul propriu, circa 3 milioane de lei pentru proiectarea sistemului de preluare a apelor pluviale.

Investiţia este necesară în contextul în care, de fiecare dată când se înregistrează precipitaţii abundente, centrul oraşului este inundat, iar autoturismele surprinse de ploaie sunt afectate.

Proiectul început în anul 2017 de Primăria municipiului a fost blocat până acum, din cauza unor diferende între autoritate şi societăţile care au câştigat licitaţiile pentru proiectarea şi execuţia lucrării. AGERPRES