Primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie, a semnat, pe 27 septembrie, contractul de finanţare pentru realizarea studiului de fezabilitate şi proiectul tehnic necesar şoselelor de legătură cu conexiune la drumul expres Constanţa-Tulcea-Brăila între municipiul Tulcea şi satele Mineri, Cataloi, Agighiol şi Malcoci.

Cele două documente vor fi realizate în următoarele 21 de luni de asocierea firmelor Eurocerad International SRL, 3TI Progetti Italia, Ingegneria Integrata SPA şi WE Project Engineering SRL, valoarea totală a contractului de finanţare semnat fiind de 5.050.599,26 lei, fără TVA.

„Este unul dintre cele mai importante proiecte ale municipiului din ultimii 20 de ani, pentru că această nouă legătură cu exteriorul, cu ţara, cu Europa, cu căile de transport va dezvolta nu doar municipiul Tulcea, cât şi localităţile limitrofe, dar şi întregul judeţ, pentru că va crea culoare de acces mult mai permisibile şi mai aerisite”, a declarat primarul municipiului Tulcea, Ştefan Ilie.

El a amintit că marţi s-au împlinit doi ani de la alegerile locale din anul 2020, atunci când a fost ales pentru prima dată primar al municipiului, şi şi-a exprimat speranţa să obţină finanţare pentru execuţia lucrărilor în actualul exerciţiu financiar 2021-2027.

„La momentul actual, municipiul îngreunează dezvoltarea localităţilor limitrofe, din cauză că nu există capacităţi de legătură cu zonele limitrofe. În perioada când turismul deltaic este la cotele cele mai înalte, toţi turiştii intră pe aceeaşi rută dacă vin din Constanţa sau Bucureşti şi, dorind să ajungă la Malcoci, Dunavăţu de Jos, trec din toate furcile caudine. La fel ca cei care vin dinspre Issacea. (…) Aceste drumuri de legătură fac ca traficul să se aerisească inclusiv pentru tulceni”, a mai spus primarul Ştefan Ilie.

La rândul său, directorul din cadrul Asociaţiei de dezvoltare intercomunitară pentru mecanismul financiar Investiţii Teritorial Integrate – Delta Dunării, Sorin Zaharcu, a subliniat avantajele proiectului.

„O conexiune rutieră foarte bună duce la scăderea timpilor de deplasare, scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră, a numărului de accidente, dar în acelaşi timp atrage şi foarte mulţi investitori. Uitaţi-vă în Ardeal, vedeţi cum s-au dezvoltat oraşele conectate la autostradă, unde s-au dezvoltat parcuri industriale, iar mediul de afaceri a devenit competitiv, în comparaţie cu zonele în care nu există infrastructură de transport”, a afirmat Sorin Zaharcu.

Potrivit Primăriei municipiului Tulcea, şi drumul expres Constanţa-Tulcea-Brăila se află în faza de realizare a studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic. AGERPRES