Prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer, vrea să atragă investitori chinezi în judeţ, cu deosebire în zona Aiud – Ocna Mureş, având în acest sens discuţii cu reprezentanţi ai Ambasadei Chinei, potrivit unui comunicat transmis miercuri de Instituţia Prefectului.

Prefectul judeţului Alba a avut primele dialoguri cu Ambasada Chinei la Bucureşti, potrivit căreia investitorii chinezi ar fi interesaţi să vină în ţara noastră, în special pentru a dezvolta afaceri în agricultură, energie şi industrie, se menţionează în comunicat.

Gheorghe Feneşer a opinat că aceste demersuri privind identificarea unor potenţiali investitori care să vină în judeţul Alba sunt cât se poate de normale şi necesare, mai ales într-o perioadă în care, din punctul de vedere al investiţiilor, nu se întâmplă mai nimic. Atragerea investitorilor nu depinde doar de implicarea autorităţilor, ci şi de oferta locală, care trebuie să fie cât mai atractivă pentru cei care ar putea investi şi crea, implicit, locuri de muncă pentru oameni, a precizat prefectul de Alba.

“În judeţul Alba, este o nevoie acută de investitori, traversăm o perioadă dificilă din punct de vedere economic, iar rata şomajului este în creştere. Oamenii şi-au pierdut parcă răbdarea şi, mai ales în zonele cele mai defavorizate, acuză autorităţile de lipsă de implicare în atragerea investitorilor”, a declarat Gheorghe Feneşer.

Acesta a adăugat că a găsit deschidere şi interes la Ambasada Chinei, pe care a convins-o că judeţul Alba este cel mai potrivit pentru cei care doresc să investească în agricultură, energie şi industrie. “Urmează ca, în perioada imediat următoare, să le prezentăm partenerilor noştri de dialog date mai concrete despre resursele noastre şi despre forţa de muncă, a cărei calificare vorbeşte de la sine”, a precizat prefectul.

În opinia acestuia, obiectul discuţiilor cu Ambasada Chinei trebuie să fie cu prioritate zona Aiud – Ocna Mureş, unde, anul trecut, a fost înfiinţată Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară “Alba de Jos”, care funcţionează ca o microregiune de dezvoltare, fiind cuprinse 16 localităţi. “Există forţă de muncă bine pregătită pentru industrie, iar din punctul de vedere al agriculturii, această zonă are un potenţial extraordinar. (…). Mă voi implica în aducerea investitorilor în zona Aiud – Ocna Mureş şi voi proceda la fel şi cu celelalte zone din Alba”, a declarat prefectul Gheorghe Feneşer.

Judeţul Alba are încheiat încă din 2004 un Protocol de prietenie şi colaborare cu provincia Gansu, una dintre cele mai întinse din China, având o suprafaţă de două ori mai mare decât cea a României şi o populaţie de circa 26 de milioane de persoane.
În urmă cu patru ani au fost încheiate două acorduri de intenţie care vizează înfrăţirea dintre municipiile Alba Iulia, care are circa 60.000 de locuitori, şi Lanzhou, capitala provinciei Gansu, cu o populaţie de aproape trei milioane de locuitori, respectiv dintre municipiul Sebeş şi Zhangye. AGERPRES