Ordinul de începere a lucrărilor de extindere şi modernizare a Delfinariului din Constanţa, investiţie în valoare totală de peste 5 milioane de euro, a fost semnat pe 16 iulie de reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai consorţiului câştigător al licitaţiei, lucrările urmând să fie finalizate în 24 de luni.

„Azi semnăm ordinul de începere pentru extinderea Delfinariului. (…) Ne-am dorit, în primul rând, să mărim numărul de mamifere şi nu se putea face decât printr-o extindere a Delfinariului. (…) Prin această investiţie vom duce Delfinariul la standarde europene. Facem această investiţie pentru turismul românesc, pentru turismul constănţean, pentru turiştii din afara ţării. (…) Doresc ca lucrările să se termine la timp, exact cum s-au terminat şi în 2016, mai devreme decât ar fi trebuit. Sper ca peste 24 de luni turiştii să beneficieze de acest Delfinariu nou, modern, la standarde europene”, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele CJ Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu.

Managerul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Adrian Bîlbă, a menţionat că bazinul pentru delfini se va extinde de la capacitatea de un milion de metri cubi, la patru milioane de metri cubi, iar suprafaţa acestuia va creşte de la 180 la 800 de metri pătraţi, activitatea putându-se desfăşura cu cel puţin şase delfini.

„Nu e simplu să găseşti cinci milioane de euro în ziua de azi, pentru astfel de investiţii. Sunt greu de găsit fonduri europene pentru delfinarii, dar totuşi a găsit (Ţuţuianu – n.r.) la Ministerul Turismului, la domnul Bogdan Trif, soluţia de a ne finanţa. Şi avem un început important, în 24 de luni, un nou Delfinariu”, a declarat Bîlbă, adăugând că speră ca în 2021 să se găsească finanţarea necesară, de circa 10 milioane de euro, pentru reabilitarea şi modernizarea şi a Acvariului.

În august 2019, preşedintele CJ Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, a semnat împreună cu ministrul Turismului, Bogdan Trif, contractul de finanţare pentru proiectul privind extinderea Delfinariului din Constanţa, investiţie în valoare totală de aproximativ 5,6 milioane de euro. Conform documentaţiei tehnice, execuţia proiectului se realizează în 24 de luni de la data semnării ordinului de începere a lucrărilor. AGERPRES