Delegatie internationala de evaluatori europeni la Alba Iulia

O delegatie multinationala de evaluatori, formata din experti in dezvoltare economica din cadrul mai multor regiuni europene se va afla, timp de o saptamana, in judetul Alba, in cadrul celei de-a doua faze a Proiectului de Evaluare Reciproca.
Expertii europeni vor avea intalniri cu responsabilii din administratia judeteana si locala, cu oameni de afaceri si reprezentanti ai ONG-urilor si vor vizita mai multe obiective economice si sociale. La sfarsitul acestei sesiuni de evaluare, se va intocmi un raport in care se vor regasi si recomandari pentru masurile viitoare necesare dezvoltarii economice in judetul Alba. Acest raport se va adauga altor doua rapoarte ce vor rezulta in urma sesiunilor de evaluare ce urmeaza a se realiza in regiunile Odessa, din Ucraina, si Dubrovnik-Neretva, din Croatia.
Lansat in urma cu patru luni, la Alba Iulia, in prezenta secretarului general al Ansamblului Regiunilor Europene (ARE), Klaus Klipp, Proiectul de Evaluare Reciproca are drept scop dezvoltarea unui sistem de evaluare reciproca pentru politicile de dezvoltare economica regionala in Europa de Est si Sud-Est. Evaluarea reciproca inseamna efectuarea de vizite de cunoastere de catre un grup de autoritati regionale intr-o regiune gazda, pentru a identifica punctele slabe si tari intr-un domeniu specific. Aceste evaluari reciproce pot sa ajute autoritatile regionale sa inteleaga cat de bine lucreaza si sa-i sprijine la imbunatatirea unor aspecte. Ele ofera o buna oportunitate reprezentantilor regionali sa invete unul de la celalalt. Astfel, proiectul va conduce la dezvoltarea unui sistem de evaluare reciproca durabil si a unei metodologii care va putea fi folosita in Europa Centrala, de Est si de Sud-Est. Metodologia de baza va putea fi transferata ulterior catre alte domenii de competente regionale, altele decat scopul initial de dezvoltare economica regionala.

Acest proiect va permite realizarea unui contact direct cu specialistii in dezvoltare ai UE si va permite un mai usor schimb de informatii cu acestia, un transfer de bune practice mult mai facil. Astfel, se vor putea derula programe de instruire, in viitor, pentru functionarii din CJ Alba si din administratia judetului, acestia putand beneficia de consultanta pentru atragerea fondurilor structurale si pentru intocmirea de proiecte eligibile. Judetul Alba a fost selectat ca regiune pilot pentru acest proiect dintre cele 250 de regiuni din 25 de tari, membre ARE. La Alba Iulia se afla si Biroul ARE ce coordoneaza un numar de 61 de regiuni din Europa de Sud-Est.