primaria_oradea.jpgZiua municipiului Oradea, 12 octombrie, va insemna, in acest an, infratirea cu oraselul francez Ceyrat, apartinand de aglomerarea urbana Clermont-Ferrand, sarbatoare pentru care municipalitatea a inchis in week-end centrul istoric si a pregatit trei zile de programe distractive pentru oradeni.

Implinirea a 65 de ani de la eliberarea oficiala a Oradei de sub ocupatia fascista maghiara si a 91 de ani de la redactarea Declaratiei de la Oradea – document prin care se proclama dreptul la independenta al romanilor din Transilvania, este sarbatorita luni, 12 octombrie, printr-o sedinta festiva a Consiliului Local Oradea, un ceremonial militar la Statuia Ostasului Roman, din Parcul 1 Decembrie, depunere de coroane de flori la Casa Memoriala si statuia lui Aurel Lazar.

In sedinta festiva, dupa cuvantul de deschidere al primarului municipiului Oradea, Ilie Bolojan, se vor sustine doua discursuri de evocare: „Istorie si reconfigurare identitara’, prof. univ. Barbu Stefanescu si „Oradea Declaratiei de Independenta – 12 octombrie 1918′, dr. Iudita Caluser, muzeograf. Cu aceasta ocazie, va avea loc ceremonia semnarii protocolului de infratire dintre municipiul Oradea si orasul Ceyrat din Franta, precum si premierea unor elevi olimpici oradeni in anul scolar 2008-2009.

Oradea mai este infratita cu orasele Debretin din Ungaria, Linkoping din Suedia, Givatayim din Israel, Coslada din Spania si Mantova din Italia. Pana luni, Ziua orasului Oradea este sarbatorita in Parcarea Independentei, cu concerte si teatru de strada si pub, pe gustul tinerilor, cu tarabe cu mititei si bere, jocuri pentru copii. Seria concertelor se va incheia duminica seara cu recitalul Annei Lesko si cu show-ul sustinut de Voltaj.

Pentru scolari si prescolari s-au organizat, in Oraselul Copiilor, concursuri sportive, un simultan de sah cu maestrul FIDE Dan Ovidiu Rat, un concurs de pictura pe tema „Oradea, orasul meu” si spectacole de muzica si dans oferite chiar de trupe de copii, precum Ars Nova, Vivere, Meda Music, Stephany Dance si Boom Box. Cu programul festiv de luni se vor incheia manifestarile de toate genurile cuprinse in Festivalul Toamna Oradeana, editia a XVIII-a. AGERPRES