agri_2016_1.jpgBusinessMark a organizat cea de a patra editie a evenimentului “Zilele Agriculturii Romanesti”, eveniment care a avut loc pe 16 februarie la Hotel Radisson Blu din Bucuresti.

Invitatii primei sesiuni de discutii au fost: VALERIU-ANDREI STERIU, Vicepresedinte, Comisia pentru agricultura, silvicultura industrie alimentara si servicii specifice, Camera Deputatilor, RALUCA DAMINESCU, Director, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – APIA, LAURENTIU BACIU, Presedinte, LAPAR, VERONICA TONCEA, Presedinte, Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN SA, IULIA CRISTEA, Director Marketing, Caussade Semences, JEAN VALVIS, Presedinte, Director General, Valvis Holding si VIOREL MATEI, Fermier.

VALERIU-ANDREI STERIU, Vicepresedinte, Comisia pentru agricultura, silvicultura industrie alimentara si servicii specifice, Camera Deputatilor, a subliniat importanta comunicarii corecte in contextul imbolnavirii bebelusilor din Arges si a deceselor care au survenit in acest caz. Discutia a continuat apoi pe tema achizitionarii de terenuri agricole de catre persoanele straine. ”Sunt de acord sa vina strainii sa cumpere terenuri in Romania atat timp cat acestia vin in aceleasi condiții cu cele de care dispun romanii. Pentru ca daca vine un cetatean in baza unui credit luat in Austria cu dobanzi avantajoase sau poate chiar subventionat, romanii sunt clar dezavantajati”, a declarat VALERIU-ANDREI STERIU.

LAURENTIU BACIU, Presedinte, LAPAR, a subliniat de asemenea problema generata de intarzierile foarte mari la platile pe suprafata. ”In agricultura sunt inca foarte multe probleme. Platile pe suprafata intarzie si asta stim foarte bine. Avem foarte multe probleme cu intreaga economie din agricultura. Inca sunt stocuri foarte mari de cereale in tara. Exporturile s-au diminuat foarte mult. Nici consumul nu este mare pentru ca si zootehnia este la pamant. In schimb suntem fruntasi la importuri de lapte, carne, fructe si legume. Ceva nu este in regula. Guvernele nu iau nici o masura pentru a-si proteja productia si consumul intern. Cred ca cel mai mare dezinteres este din interiorul nostru. Nu luam masuri ca alte tari pentru protejarea economiei nationale”, a declarant acesta.

”Sunt investitor cu traditie in Romania si cer autoritatilor sa aiba si ele respect pentru acest domeniu. Nu putem functiona bine daca fiecare Guvern vine cu o doctrina diferita pentru a schimba regulile jocului. Lupt pentru a fi comunicate in tara strategiile pe sector pe termen lung. Agricultura din Romania va merge mai bine daca merg investitiile directe bine, iar pentru a lucra eficient ai nevoie de predictibilitate”, a declarant JEAN VALVIS, Presedinte, Director General, Valvis Holding. Potrivit acestuia, a aparut o lege care distribuie un miliard de euro pentru finantarea sistemului de irigatii. ”Sper sa vad aceasta lege pusa in practica. Deocamdata asta nu se intampla. De ce atunci cand se vorbeste despre infrastructura rutiera vorbim numai despre autostrazi de parca ar avea toata lumea Porsche? Haideti sa vorbim despre infrastructura de irigatii, despre drumurile de acces catre culturile agricole”, a afirmat JEAN VALVIS.

VERONICA TONCEA, Presedinte, Fondul de Garantare a Creditului Rural – FGCR – IFN SA, a declarat ca in 2015 Fondul a acordat 1.350 de garantii. ”De cand ma stiu finantarea agriculturii a fost un subiect imporant. Daca discutam despre finantare ar trebui sa avem in vedere si cele doua programe de finantare europene PNDR si SAPARD si suntem deja la al treilea program. Cerințele finanțatorilor sunt foarte bine definite. Mecanismele pe care Guvernele le-au creat pentru a facilita accesul la finantare sunt schemele de garantare. Folosim si noi la FGCR acest mecanism. Din pacate nu este suficient. Consultanta acordata fermierilor este foarte importanta . Niciun finantator nu este de acord sa realizeze proiectul, chiar daca noi garantam 80%, daca nu se vine si cu o contributie proprie”, a explicat VERONICA TONCEA.

RALUCA DAMINESCU, Director, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura – APIA, a vorbit despre perioadele in care se vor face urmatoarele plati. ”A fost aprobata recent HG 57/2016 prin care este alocata suma pentru plata ajutorului de stat pentru schema de ajutor pentru reducerea accizei la motorina. In decembrie 2015, APIA a platit 52% din necesarul trimestrului III. Restul de 48% pentru trimiestrul III va fi alocat prin intermediul acestei HG despre care v-am vorbit. De asemenea, se fac eforturi si pentru efectuarea platilor pentru trimestrul IV din bugetul alocat pe anul 2016. Continuam conventiile pentru SAPS si pentru plata redistributive”, a declarat RALUCA DAMINESCU.

Prima sesiune de discutii s-a incheiat cu interventia IULIEI CRISTEA, Director Marketing, Caussade Semences, care a prezentat succinct specificul companiei. Caussade Semences este din 2008 pe piata romaneasca si amelioreaza, multiplica, proceseaza si comercializeaza semintele necesare culturilor agricole.

In cea de-a doua parte a zilei, speakerii invitati au fost: FLORIN CAPATANA, Vicepresedinte, Asociatia Marilor Rețele Comerciale din Romania, DORIN COJOCARU, Presedinte, Asociatia Patronala din industria Laptelui – APRIL, MARIUS BICU, Managing Partner, Unilact – De la Ferma, BIANCA VLAD, Senior Manager, Consultanta Fiscala, PwC Romania, LORINA DARMANESCU, Senior Manager, Consultanta Fiscala, PwC Romania, DRAGOS VASILE FRUMOSU, Presedinte, Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara.

MARIUS BICU, Managing Partner, Unilact – De la Ferma, a vorbit despre parcursul afacerii sale si despre rezultatele din 2015. ”Anul trecut am avut un an bun. Mai ales in a doua jumatate a anului am simtit pozitiv scaderea TVA. Consumul a crescut in aproape toate domeniile. In ceea ce ne priveste, am crescut cu aproape 20%. Profitul a fost insa acelasi ca in 2014. Am avut senzatia ca am muncit degeaba. Am crescut CA, dar nu si profitul. Am facut o analiza si am realizat ca profitul care ne lipsea era reprezentant fix de subventii. Am reusit sa crestem chiar si fara subventii datorita faptului ca am adaugat servicii produselor noastre. De exemplu, transportam branza catre clienti. Trebuie sa livrezi la timp, sa ai termen de valabilitate bun, sa ii asiguri clientului o comanda suplimentara. Se poate si in Romania, dar este tare greu. Cred ca depinde de noi. Daca numai ne plangem si nu ne plangem organizat nu vom rezolva nimic”, a explicat MARIUS BICU.

DORIN COJOCARU, Presedinte, Asociatia Patronala din industria Laptelui – APRIL, a subliniat importanta intelegerii propriei afaceri. ”Nimic nu se face fara munca. Multi fermieri viseaza sa se uneasca si sa se lupte cu multinationalele. Cred ca este gresit. Exista un loc pentru toata lumea in piata. Secretul este sa isi gaseasca fiecare acel loc. Sunt de acord insa ca trebuie sa existe o interfata pentru lupta cu autoritatile. De aceea trebuie sa va uniti. Trebuie sa existe o forma de organizare care sa va reprezinte in cadrul dialogului social. Este mai greu atunci cand Guvernul nu știe ce este acela dialog social”, a declarat DORIN COJOCARU.

Acesta a vorbit si despre inchiderea fabricilor romanesti de lactate. ”Din 400 si ceva de fabrici in industria laptelui care existau acum cinci ani au ramas tot mai putine. Cele cu capital romanesc sunt pe cale de disparitie. Cred ca nu vor mai trece multe luni pana cand vom avea numai 70. Cei care isi pierd locurile de munca in judetele sarace vor migra catre cele care stau mai bine la acest capitol, atat cat vor mai putea suporta Bucurestiul si Clujul”, a afirmat Presedintele APRIL.

FLORIN CAPATANA, Vicepresedinte, Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania, este de asemenea de parere ca este vizibila cresterea consumului. ”Resimtim faptul ca romanii cumpara mai mult decat inainte. Bunurile de folosinta indelungata au inceput si ele sa fie mai mult cumparate”, a declarat FLORIN CAPATANA. El a dat exemplul La Ferma, subliniind dificultatile intampinate de producatorii mici in incercarea de a convinge marile lanturi ca au capacitatea necesara de a asigura produse in toate magazinele acestora care sunt peste tot in tara. Marile lanturi se tem ca nu pot avea aceeasi cantiate si calitate peste tot. Se pune problema de logistica, despre cum sa poti sa livrezi, dar mai ales sa ai capacitatea de a produce necesarul de produse”, a mai precizat FLORIN CAPATANA.

Aceeasi parere este impartasita si de DRAGOS VASILE FRUMOSU, Presedinte, Federatia Sindicatelor din Industria Alimentara. ”Organizatia pe care o reprezint prezinta interesele salariale din domeniu. Am facut insa mereu front comun cu patronatele din domeniu. Dialogul este cel mai important intr-o constructie. Sigur, daca nu se reuseste prin dialog se poate incerca prin diverse mecansime sa se obtina efectele dorite. Dialogul nu se mai intampla insa de multa vreme intre Ministerul Agriculturii si producatori. Romania are nevoie de o dezvoltare a producatorilor mici si medii. Exista si programe in acest sens, dar daca ne gandim la PNDR ne dam seama ca politicul s-a implicat foarte mult si a stricat ce se putea face. Nici macar nu avem camere agricole tot din cauza influentei politicului. Acest lucru este foarte grav”, este de părere DRAGOS VASILE FRUMOSU.

BIANCA VLAD, Senior Manager, Consultanta Fiscala, PwC Romania, a vorbit despre ”Diversificarea cotelor de TVA si taxarea inversa”. ”In prezent, Romania are taxare inversa la cereale si din 2016 si la diferite device-uri. De asemenea, tot de la inceputul anului, s-a diversificat paleta de produse unde se aplica taxarea inversa. Ne asteptam ca de la 1 ianuarie 2017, cota TVA sa se reduca la 19% pentru toate produsele”, a declarat BIANCA VLAD.

LORINA DARMANESCU, Senior Manager, Consultanta Fiscala, PwC Romania, a vorbit despre legea ambalajelor care a intrat in vigoare la sfarsitul anului 2015. ”Legea nu s-a schimbat si pana se va schimba trebuie sa supravietuim in mediul de lucru actual. Mediul de afaceri este in pline discutii cu Ministerul Mediului. Ma bucur ca acest subiect este de actualitate, dar nu ma bucur ca mediul de afaceri sufera. In loc sa faca business pierde bani si timp nejustificat. Totul incepe de la declararea ambalajelor. Aveti grija sa le declarati absolut pe toate. Daca un anumit ambalaj provine din afara Romaniei trebuie sa aveti grija sa fie si acela declarat. Mesajul meu este sa vedeti cum stati din punctul de vedere al gestiunii ambalajului”, a declarat LORINA DARMANESCU.

Partenerul oficial al evenimentului a fost Caussade Semences, iar parteneri Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN si Klarmedia.