Datoriile populaţiei la fosta societate de termoficare, aflată în prezent în insolvenţă, se ridică la 17 milioane de lei, iar locatarii din 54 de scări de bloc sunt debranşate deja de la reţea din cauza debitelor foarte mari, a declarat presei, marţi, primarul Sucevei, Ion Lungu.

El a solicitat beneficiarilor de încălzire racordaţi la sistemul centralizat să-şi achite facturile la SC Termica SA şi a transmis preşedinţilor asociaţiilor de proprietari că toţi cei din sistemul centralizat de termoficare trebuie să plătească. Lungu a anunţat că, din 2014, vor fi încheiate contracte individuale pentru furnizarea agentului termic, astfel încât să poată exista posibilitatea legală pentru executarea silită a rău platnicilor şi debranşarea individuală de la reţea.

El şi-a exprimat speranţa că, odată cu intrarea pe piaţă a firmei private ”Bioenergy”, ce operează noua centrală termică a oraşului, situaţia se va schimba în ceea ce priveşte plata acestui serviciu. ”Trebuie să facem eforturi să plătim, pentru că dacă nu se va plăti nu ştiu ce se va întâmpla, pentru că Bioenergy vinde gigacaloria la gardul centralei celor de la Termica, Termica trebuie să încaseze şi să dea banii înapoi la Bioenergy. În măsura în care acest flux se întrerupe nu ştiu ce se întâmplă. Riscăm ca la un moment dat să nu mai avem căldură, dar este culpa populaţiei”, a spus Lungu.

În prezent, doar 28 dintre cele o sută de asociaţii de proprietari sunt la zi cu plata facturilor la energia termică, majoritatea celorlalte având restanţe din februarie 2013. AGERPRES