Deputatul Daniel Vasile, reprezentant al minorităţii romilor în Parlament, a declarat, marţi, că va sesiza Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) în cazul primăriilor care au dispus anul acesta evacuări colective „cu caracter etnic”.

Am introdus o sesizare la CNCD împotriva Primăriei Municipiului Alba Iulia (…) am invocat articolul 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi nu numai, adresăm şi o interpelare Primăriei Municipiului Alba Iulia şi totodată anunţ public că toate aceste primării care în decursul anului 2017 au dispus evacuări colective cu un profund caracter etnic (…) vor avea sesizări în următoarea perioadă, sesizări pe care le voi depune la CNCD şi, desigur, mă gândesc să adresez o sesizare Avocatului Poporului şi o interpelare acestor primării care au dispus aceste evacuări„, a spus Daniel Vasile, la o conferinţă despre cetăţenie.

El a precizat că sesizările pe care urmează să le facă vor viza primăriile din sectorul 6, Focşani şi Mangalia, menţionând că acestea au dispus evacuări colective, cu încălcarea articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

„Avem o Convenţie Europeană a Drepturilor Omului care a fost ratificată de România în 1994. Potrivit articolului 11 şi 20 din Constituţie, această Convenţie europeană, fiind ratificată de statul român, face parte din dreptul intern. Avem un celebru articol 8, care apără dreptul la viaţă privată şi la domiciliu al persoanelor. În cadrul acestui articol, jurisprudenţa Curţii Europene emisă în baza acestui articol, sunt vizate în primul rând persoanele care aparţin grupurilor vulnerabile, care nu pot fi evacuate nici în situaţia în care acestea nu deţin un titlu locativ sau un act de proprietate (…) sunt cazuri celebre ale Curţii Europene a Drepturilor Omului prin care s-a sancţionat Marea Britanie, au fost sancţionate Germania, Suedia, Ungaria, Bulgaria, au fost sancţionate aceste state cu privire la deciziile emise de instanţele de judecată cu privire la evacuarea unor grupuri vulnerabile. Nu cerem altceva decât să se respecte legislaţia”, a afirmat Daniel Vasile.

El a menţionat că în cazul de la Alba Iulia Consiliul Local a decis să acorde o sumă de bani pe o perioadă de 6 luni, astfel încât cele 59 de familii evacuate să-şi găsească o locuinţă alternativă pe perioada iernii.

Ilie Dincă, membru în Colegiul Director al CNCD, a spus că la Alba Iulia evacuările s-au făcut în urma unor hotărâri judecătoreşti definitive.

„Nu trebuie să uităm faptul că aceste evacuări s-au făcut foarte târziu şi neluând anumite măsuri pentru locatarii din aceste blocuri, mai ales că în blocul respectiv sunt şi 30 de proprietari. Sperăm că nu se va demola acel bloc. Într-adevăr, acel bloc este într-o stare degradantă, dar ceea ce este de indicat este faptul că autorităţile locale nu au luat până în momentul acesta niciun fel de decizii pentru modernizare”, a spus Dincă.

El a declarat că sunt cel puţin şase cazuri la nivel naţional în ultimul an în care au fost evacuări pe criterii etnice. „În multe evacuări din ultimul an au fost şi răzbunări politice. (…) Primul ministru şi Guvernul României e deschis pentru a găsi soluţii pentru a stopa discriminarea şi evacuările forţate”, a declarat Dana Varga, consilier de stat în cadrul aparatului de lucru al Guvernului. AGERPRES