Dan Perjovschi, OvidiuRo şi Centrul de Resurse Juridice s-au numărat printre laureaţii Galei Premiilor Participării Publice

gmpp_2016.jpgArtistul Dan Perjovschi, Asociaţia OvidiuRo şi Centrul de Resurse Juridice se numără printre laureaţii celei de-a şaptea ediţii a Galei Premiilor Participării Publice, organizată pe 24 martie de Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe). În cadrul manifestării au fost acordate 13 premii unor persoane şi organizaţii care “au sfidat imposibilul” şi au reuşit să determine instituţii ale statului să rezolve probleme ale comunităţilor lor, de la modificarea unei legi la pietruirea unei străzi.

Georgiana Marcu a primit premiul “Cetăţean cu Putere de Magician” pentru campania “Transport mai bun pentru cetăţenii din satul Pleaşa”. Prin acţiunile desfăşurate, tânăra a adus în atenţia autorităţilor locale din Prahova importanţa unui transport public funcţional.

Asociaţiei OvidiuRo i-a revenit premiul “Tichetul Fermecat” pentru campania “Fiecare Copil la Grădiniţă”, care a generat legea cu acelaşi nume, în timp ce Coaliţia România Respiră a câştigat premiul “Viitorul respiră bine” pentru campania “România fără fum – sănătatea nu se negociază!”.

Premiul “Educaţie la gura sobei” a fost acordat Asociaţiei Salvaţi Copiii – Filiala Iaşi pentru campania “Acolo unde nu ajung drepturile copiilor”, prin care a fost asigurat dreptul la educaţie pentru 102 copii din comunităţi izolate care nu aveau acces la grădiniţă, premiul “Elevii câştigă finala” a fost primit de Asociaţia Elevilor din Bacău pentru campania “Lăsaţi-ne să batem mingea!”, iar premiul “Niciodată în pădurea fermecată” a fost acordat Asociaţiei Agent Green pentru campania “Stop tăierilor ilegale”.

Premiul special al CeRe a fost acordat artistului Dan Perjovschi. “Arta şi talentul său ne ajută să trăim diferit dincolo de living room”, a spus Oana Preda, directorul Centrului. “Eu când sunt întrebat dacă sunt activist spun ‘Nu’, dar desenele mele sunt”, a afirmat Dan Perjovschi.

Asociaţia pentru Dezvoltare Activă a primit premiul “Fiecare parc cu eroii lui” pentru campania “Zilele Parcului Gherăieşti 2”, desfăşurată în Bacău.

Angela Filote, şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, care a patronat gala CeRe, a înmânat premiul “Fără cuvinte” Centrului de Resurse Juridice (CRJ) pentru campania “Fără lagăre! Prevenirea abuzurilor la adresa persoanelor cu dizabilităţi mintale instituţionalizare”.
“Acest proiect a pornit tocmai de la sectorul 2, unde în 2012-2013 aproape că ne-am legat cu lanţurile în faţa centrului (în care trăiesc persoane cu dizabilităţi mintale – n.r.), pentru că nu ni se permitea accesul”, a spus Georgiana Pascu, de la CRJ. Potrivit CRJ, sunt mii de oameni în România, care suferă de astfel de probleme şi care sunt privaţi de libertate, fiind închişi centre speciale.

Premiul “Un stilou numit putere”, la categoria specială “Jurnalişti”, a fost acordat lui Ovidiu Vanghele pentru seria de investigaţii “Lagărele de lângă tine”. Pe scena galei, el a spus că premiul se datorează în foarte mare măsură Georgianei Pascu de la CRJ, cea care l-a îndrumat.

Premiul “Administraţia la lumina zilei” a fost acordat Romanian Youth Movement for Democracy pentru campania “Cetăţeni activi pentru Bacău”, iar Roxana Vitan, preşedintele Romanian-American Foundation, partener tradiţional al galei, a înmânat premiul “Legea nu se negociază la bursă” Asociaţiei Elevilor din Constanţa pentru campania “Bursele pentru elevi, cerute în instanţă”. Aceeaşi asociaţie a primit şi premiul “Frăţia elevilor şi nedreptatea bugetară”, pentru campania “Reduceri la abonamente. Elevii îşi cer drepturile!”.

Gala CeRe a început cu un moment de reculegere pentru victimele atentatelor teroriste de la Bruxelles. Amfitrionul evenimentului a fost Mircea Toma. AGERPRES