Ministrul pentru Societatea Informaţională, Dan Nica, a declarat, vineri, la Galaţi, că subiectul privind regionalizarea poate fi abordat numai după modificarea Constituţiei. Ministrul a spus că variantele de regionalizare care au apărut şi sunt dezbătute în mass-media sunt simple „poveşti”, adevărata consultare privind regionalizarea urmând a se face după modificarea Constituţiei.

„Astea sunt poveşti. Regionalizarea nu se face pe principiul că ceea ce îţi imaginezi seara, a doua zi dimineaţa să crezi că e şi adevărat. Se face o comisie, una formată din mai multă lume, experţi care să poată să decidă, să vină cu un asemenea proiect şi prioritară este în primul rând aprobarea Constituţiei, deci cine pune carul înaintea cailor, greşeşte profund. Paşii sunt: unu adoptarea Constituţiei, fără Constituţie vorbim despre ce? Despre absolut nimic. Doi: această consultare trebuie să ducă la cea mai bună formulă şi variantă de regionalizare, deci nu se poate face în absenţa unei consultări şi a unui lucru care să poată fi agreat de către cei care au un cuvânt de spus, fie că provin din zona administraţiei, fie că provin din zona economică şi bazat pe realităţile din România, dar acestea sunt etape ulterioare adoptării noii Constituţii”, a declarat Dan Nica.

Ministrul a mai spus că la nivelul USL nu s-a discutat şi nu s-a prezentat niciun proiect privind regionalizarea. „Nu e niciun proiect care să fi fost prezentat sau discutat, dar până la urmă nu e rău că fiecare a început să îşi spună părerea despre regionalizare. Suntem 20 de milioane de români, până la urmă putem avea 20 de milioane de variante de regionalizare”, a afirmat Nica.
Ministrul a spus că are şi el o variantă proprie pe care o va face publică după ce va fi adoptată modificarea Constituţiei. „Am şi eu o variantă ca şi ceilalţi 19.999.000 de români, dar o voi face publică după ce va fi adoptată modificarea Constituţiei României, care să permită o regionalizare”. Întrebat dacă va face demersuri ca Galaţiul să fie capitala regiunii de sud-est, Nica a spus: „fiind gălăţean îmi puneţi o întrebare care are un răspuns automat”.

Dan Nica a fost prezent vineri, alături de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la deschiderea lucrărilor adunării generale a Consiliului Naţional al Elevilor care se desfăşoară până duminică la Galaţi. AGERPRES