nica_dan.jpgMinistrul Administratiei si Internelor, Dan Nica, a explicat luni ca prin infiintarea politiei locale nu se creeaza „doua politii” – locala si nationala -, avandu-se in vedere largirea competentelor acestor structuri.

El a precizat ca la nivelul primariilor care isi pot permite sa aiba un serviciu de politie locala aceasta va avea competente largite, iar Ministerul de Interne va acorda sprijinul necesar, inclusiv cu personal calificat.

„Marele avantaj este ca aceasta politie locala cu competente extinse si in domeniul ordinii si sigurantei publice va avea o actiune care este de aceasta data dictata de cetatean si masurata de el, pentru ca politia locala este responsabila fata de comunitate, iar cei care raspund sunt cei alesi de oameni ca si conducatori ai urbei”, a argumentat vicepremierul social-democrat, la finalul sedintei Biroului Politic Coordonator Central al coalitiei guvernamentale.

Potrivit lui Nica, politia nationala va avea competente extinse in domeniul mediului, constructiilor, circulatiei rutiere si va putea sa efectueze actiuni de control in acest sens, inclusiv in zone comerciale care, pana acum, „in mod traditional au ramas intr-o zona gri”. „Deci vor fi competente ca si in Uniunea Europeana – cu una se ocupa politia locala si cu altceva politia nationala”, a subliniat ministrul Administratiei si Internelor.