Vicepremierul Dan Nica, ministru al Administratiei si Internelor, a afirmat, pe 21 februarie, ca nu este exclus ca, saptamana aceasta, Guvernul sa adopte ordonanta privind modificarea modului de organizare a licitatiilor publice pentru obtinerea de fonduri europene.

„Noua ordonanta va pune piedica firmelor care, mai nou, s-au specializat in a contesta licitatii publice. Exista firme care solicita bani societatii posibil castigatoare a licitatiei, in caz contrar contestand licitatia si, astfel, blocand derularea investitiei”, a spus Dan Nica.

Vicepremierul a precizat ca ordonanta va avea in vedere si scurtarea perioadei in care se va desfasura licitatia, dar si simplificarea procedurii de obtinere a finantarii europene. „In urma unor discutii preliminare, purtate pe marginea proiectului de ordonanta, din totalul de 27 de documente necesare obtinerii de finantare europeana pentru intreprinderile mici si mijlocii, numarul acestora s-a redus deja la doar cinci”, a afirmat Dan Nica.

Totodata, potrivit vicepremierului, ordonanta va dispune proceduri accelerate pentru autoritatile de management, astfel incat perioada de acordare a finantarii sa se scurteze de la noua luni la 30 de zile, ceea ce va permite ca accesarea fondurilor europene sa se faca rapid, iar desfasurarea licitatiilor sa ocupe o perioada mult mai scurta de timp decat pana acum. „Prin aceasta ordonanta se urmareste cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor europene pentru Romania, in contextul in care comunitatile locale au numeroase proiecte vitale – alimentari cu apa, canalizare, realizarea de drumuri, etc”, a precizat Dan Nica.