nica_dan.jpgVicepremierul Dan Nica a prezentat, miercuri, la inceputul sedintei de Guvern, stadiul in care se afla procesul descentralizarii, afirmand ca actualul Cabinet a reusit sa-si indeplineasca obiectivele propuse in domeniile agriculturii, sanatatii, educatiei, culturii si al politiei locale.
„Am reusit sa indeplinim toate obiectivele pe care ni le-am propus. Astfel, astazi avem gata proiectul de lege privind politia locala, care va permite ca toate autoritatile locale sa aiba un instrument care sa le permita sa se implice in tot ceea ce inseamna ordinea si siguranta publica. Este un pas important in ceea ce inseamna descentralizarea activitatilor care tin de viata unei activitati locale”, a afirmat Dan Nica.

El a anuntat ca Ministerul Agriculturii a pregatit proiectul de lege privind descentralizarea in domeniul agriculturii, ceea ce va permite ca institutiile din acest domeniu sa activeze „aproape de oamenii” care lucreaza in sector. „Pana in acest moment, 70% lucrau prin municipiul Bucuresti sau capitalele de judet ale tarii. (…) Este cel mai ambitios proiect de reforma in domeniul agriculturii”, a apreciat Nica.

In domeniul sanatatii, potrivit lui Nica, toate spitalele vor trece in subordinea autoritatilor locale, pe categorii: cele care sunt de categoria oraselor si municipiilor vor trece in subordinea consiliilor locale, orasenesti, respectiv in subordinea municipiilor resedinta de judet, iar cele judetene, la consiliile judetene. Referitor la activitatile de tineret si sport, cu exceptia celor care tin de inalta performanta, pe baza unor anexe profesioniste, trec in subordinea autoritatilor locale, cu mentiunea ca au interdictia de a-si schimba destinatia timp de 99 de ani, a completat vicepremierul.

„Din punctul nostru de vedere, ne-am atins obiectivele principale ale procesului de descentralizare. Trebuie sa mentionez ca mai avem Ministerul Transporturilor, care nu tine atat de descentralizare, cat mai mult de privatizarea societatilor si participarea la capitalul social al societatilor care ar prezenta interes local”, a mai spus vicepremierul.

In privinta Ministerului Culturii, proiectul nu este inca finalizat, a afirmat Nica, precizand ca se doreste descentralizarea activitatilor culturale, astfel incat partea care tine de local sa poata fi gestionata de comunitatile locale, urmand ca activitatile care tin de competentele Ministerului Culturii sa fie pastrate la aceasta institutie. La randul sau, premierul Emil Boc a afirmat ca procesul de descentralizare „a intrat in linie dreapta”, ca si legea salarizarii unice.