Numărul de cazuri COVID-19 crește de la o zi la alta, atât în România, cât și în toată Europa, lucrurile sunt extrem de delicate iar sistemele de sănătate sunt din ce în ce mai fragile.

În opinia lui Dan Manolescu, Tax Partner, Soter & Partners în tot acest context, analizând situația din zona economică și previziunile făcute de Fondul Monetar Internațional pentru România în anul 2020 estimând o contracție economică de 4,8% și o speranță în bine pentru anul 2021, într-un trend de recuperare, de la o estimare inițială de 3,9% la 4,6%  și aproape similar la nivelul Republicii Moldova, unde pentru anul 2020, se estimează o scădere de 4,5%, și o recuperare previzionată în condițiile actuale, pentru anul 2021, de 4,1%  trebuie să ținem cont că aceste previziuni se pot modifica în continuare. Ar trebui să ne punem problema dacă, în perioada actuală, vedem sau nu creșteri de taxe, dacă aceste măsuri temporare pe care le-am avut de la începutul crizei pot continua și cât de eficientă este această stimulare fiscală, pe care guvernele au încercat să o aibă, ca răspuns la deteriorarea condițiilor macroeconomice. “Vrem să vedem în ce măsură o creștere a fiscalității ar ajuta ieșirea din criză sau, dimpotrivă, ar face ca economiile să fie supuse unor presiuni și mai mari, în perioada următoare”.

Discutând despre instituțiile cu rol fundamental în gestionarea crizei economice, Dan Manolescu a declarat: ”Autoritatea Fiscală are un rol deosebit de important în perioada următoare, iar dacă în zona politicilor fiscale cumva concluzia care se desprinde din toate discuțiile de până acum este că nu ar trebui să existe creșteri de taxe, în ceea ce privește administrarea fiscală cred că toți agenții economici onești se așteaptă la o conformare cât mai completă a tuturor jucătorilor din piață. Iar aici Autoritatea Fiscală are un rol determinant, cred că modalitatea în care legislația se aplică pentru toți este cheia în perioada următoare, dacă nu creștem taxele, atunci cred că toți jucătorii din piață ar trebui să plătească ceea ce au de plătit”. 

Așteptările mediului de afaceri în privința intervențiilor pe care autoritățile le vor avea în zona politicilor fiscal – vamale, atât cele din România cât și cele din Republica Moldova sunt relativ asemănătoare: ”Atâta vreme cât la nivel de combatere a pandemiei lucrurile nu sunt așezate, economia are în continuare de suferit și vedem că de la o zi la alta aceste măsuri ale autorităților, de a stăpâni răspândirea virusului afectează mediul economic. Pe lângă dialog, care este clar o premisă în a rezolva problemele, o concluzie de bază ar fi aceea că nu taxarea în acestă perioadă rezolvă problemele economice. Conformarea voluntară și impusă de autoritățile fiscale pentru cei care nu o fac de bună voie credem că este soluția, cel puțin pentru anul viitor și ulterior, în funcție de cum evoluează lucrurile” a declarat Dan Manolescu în finalul dezbaterii.

 

Ce este Integrare Economică Europeană

Programul de cooperare economică transfrontalieră Integrare Economică Europeană a fost lansat de Oameni și Companii în iunie 2020, cu sprijinul partenerilor AdInterim Consultum și Camera de Comerț și Industrie Iași.

Programul urmărește coagularea unei comunități relevante, care să susțină schimbul de bune practici, discuțiile și dezbaterile între partenerii mediului de business care operează în interiorul şi în afara graniţei, pentru identificarea soluţiilor de accelerare a integrării economice, în noul context generat de COVID-19. Programulconține dezbateri video lunare și are o secțiune dedicată, pe platforma GlobalManager.ro.