Dacian Cioloş cere ca Legea Camerelor Agricole să fie pusă cât mai rapid în aplicare

Legea Camerelor Agricole trebuie pusă cât mai rapid în aplicare ca să aibă timp să se structureze până în 2014 şi să beneficieze de fonduri europene pentru consolidare, a declarat, joi, comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, într-o conferinţă de profil.

“Este important ca Legea Camerelor Agricole să fie pusă în aplicare cât mai rapid ca să aibă timp să se structureze până în 2014. Măcar cu Camerele Agricole să gândim cu un pas înainte şi să nu avem impresia că dacă le facem în 2013 până în 2014 sunt gata şi o să poată beneficia de Politica Agricolă Comună. Camerele ar putea beneficia, inclusiv în consolidarea lor, de finanţare prin PNDR pentru că am prevăzut expres anumite măsuri prin care agricultorii vor avea dreptul la o susţinere financiară pentru consultanţă pentru a-şi elabora proiecte de dezvoltare şi de consolidare a fermelor. Mi se pare că orice lună pierdută riscă să slăbească capacitatea acestor Camere de a beneficia de oportunitatea de a se consolida prin fonduri europene”, a precizat Cioloş.

Acesta a subliniat importanţa creării Camerelor Agricole pentru că pot reprezenta viziunea şi interesele agricultorilor şi pot asigura continuitatea în sector în momentul schimbărilor politice. “Dacă sunt făcute cum trebuie, Camerele Agricole pot să fie o instituţie în dezvoltarea agriculturii din România şi ar putea să compenseze modul în care agricultura este afectată de schimbările de miniştrii, de guverne şi de legislaţie. Camerele Agricole fără să se implice în politic ar putea juca rolul de asigurator, un fel de garant al continuităţii în viziunea privind dezvoltarea agriculturii. Acestea pot asigura reprezentare economică a sectorului, o încurajare a a asocierii pornită din interiorul profesiei, dar pot oferi şi un dialog structurat şi maturizat cu autorităţile statului. De asemenea, pentru ca aceste Camere să fie eficiente trebuie să se evite imixtiunea politicului. O colaborare cu politicul este inevitabilă şi este chiar de dorit, dar una este să colaboreze ca structură consolidată cu factorul politic şi alta este să se amestece factorul politic în structurarea Camerelor, gândindu-se că pot să fie un vector electoral foarte bun în mediul rural. Cu o astfel de abordare ar avea de pierdut agricultura”, a subliniat comisarul european.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat că Legea Camerelor Agricole a fost votată din iunie în Parlament şi a trecut cu cele mai multe voturi. “Am numit Comitetul de Iniţiativă din rândul fermierilor activi în asociaţii cu reprezentare naţională. Acesta s-a înfiinţat în 15 august şi acum suntem în perioada de de 90 de zile când se fac alegeri la nivel local şi regional. Până în octombrie vom avea Camere Agricole”, a adăugat ministrul Agriculturii. AGERPRES