Primăria Cluj-Napoca a acordat nelegal finanţări nerambursabile în valoare de câteva milioane de lei mai multor asociaţii şi fundaţii, printre care se numără cele care organizează Festivalul Untold, TIFF sau alte evenimente majore din oraş.

Raportul Curţii de Conturi pe anul 2015, publicat recent pe situl instituţiei, arată că aceste finanţări au fost date în condiţiile în care asociaţiile au desfăşurat şi realizat activităţi care au generat profit, fiind cauzat un prejudiciu al bugetului local de 6.028.000 lei.

Potrivit raportului, Federaţia SHARE Cluj-Napoca a primit nelegal suma de 3.402.000 lei, în vederea realizării proiectelor „Rezervarea artiştilor internaţionali pentru programul 2015″ şi „Tineret@Cluj-Napoca 2015„, ponderea activităţilor desfăşurate constând în organizarea de festivaluri şi concerte, precum Festivalul Untold.

Potrivit contractului de finanţare şi Regulamentului adoptat de către Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca, finanţarea se acordă „în completarea veniturilor proprii şi a celor primite sub formă de donaţii şi sponsorizări”.

„UATM Cluj-Napoca a acoperit cheltuielile Federaţiei SHARE Cluj-Napoca (inclusiv festivalul UNTOLD) în procent de 87,33%, respectiv 3.402 mii lei, iar contribuţia proprie a beneficiarului a fost de 493 mii lei, reprezentând 12,67%. Din bugetul de venituri şi cheltuieli al evenimentelor a fost omisă finanţarea primită de la bugetul UATJ Cluj, în sumă de 70 mii lei, precum şi veniturile realizate din vânzarea biletelor în sumă de 9.284 mii lei, (conform declaraţiilor proprii), veniturile din activităţile comerciale şi publicitare, sponsorizările şi donaţiile. Elementul material al abaterii nu constă numai într-o acţiune comisivă, ci într-o inacţiune, respectiv omisiunea de a furniza, cu ştiinţă, datele cerute potrivit legii pentru obţinerea de fonduri nerambursabile de către beneficiar, cât şi faptul că finanţatorul nu a efectuat nicio verificare cu privire la evidenţierea veniturilor şi fundamentarea bugetului acţiunilor nici la momentul încheierii contractului şi nici pe parcursul executării acestuia„, se arată în raport.

Documentul precizează că, în aceste condiţii, întrucât finanţările nerambursabile nu pot fi acordate şi utilizate pentru activităţi generatoare de profit, este nelegală finanţarea acordată Federaţiei SHARE Cluj-Napoca pentru organizarea Festivalului UNTOLD şi a altor activităţi generatoare de profit.

În aceeaşi manieră au fost efectuate plăţi nelegale, de asemenea către: Asociaţia Film şi Cultură Urbană – Festivalul Internaţional de Film Transilvania şi COLOURS of CLUJ Festival, pentru care s-au acordat plăţi nelegale în sumă de 1.023 mii lei; Consorţiul Studenţilor din România – 214 mii lei; Transilvania Music Event şi Festivalul Internaţional de Stand Up Comedy; Asociaţia Student Plus – ‘TiMAF – Transylvania Internaţional Music and Arts Festival’ – 180 mii lei; Fundaţia Armonia, pentru proiectul Berăria Culturală & Show Factory, – 120 mii lei.

De asemenea, Primăria finanţări nerambursabile de la bugetul local mai multor asociaţii sau fundaţii care nu au prezentat documente justificative corespunzătoare, fiind cauzat un prejudiciu bugetului local în sumă de 545 mii lei (Asociaţia Plai Cluj-Napoca – cheltuieli de protocol 4,5 mii lei, Asociaţia Studenţilor Arhitecţi, Asociaţia Young Team, Asociaţia Inventeam, Asociaţia Leaders Alliance etc.).

În raport se mai specifică şi acordarea nejustificată a sumei de 160 mii lei către Eparhia Reformată din Ardeal, pentru renovarea clădirii din Piaţa Mihai Viteazu, nr. 1, clădire cu destinaţie economică care generează profit, neavând dreptul de a beneficia de astfel de sume.

Municipalitatea clujeană a contestat în instanţă raportul Curţii de Conturi, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca, Oana Buzatu. „Primăria a contestat Raportul Camerei de Conturi Cluj la Curtea de Conturi Bucureşti, care a admis un punct, iar restul de şapte puncte au fost respinse. Punctele respinse, printre care finanţarea nerambursabilă a unor asociaţii şi fundaţii, fac obiectul unui dosar în instanţă, procesul fiind pe rol şi se judecă la Tribunalul Cluj”, a afirmat Oana Buzatu. AGERPRES