Curtea de Apel Cluj obligă Guvernul României să organizeze alegeri pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, printr-o sentinţă pronunţată, vineri, la sesizarea PNL Cluj.

„Prin sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Cluj în şedinţa publică de astăzi, 03.04.2015, în cauza privind pe reclamantul PARTIDUL NAŢIONAL LIBERAL – FILIALA CLUJ şi pârâtul GUVERNUL ROMANIEI – PRIN PRIM MINISTRUL VICTOR PONTA, s-a dispus admiterea acţiunii formulate de reclamant şi în consecinţă a fost obligat pârâtul să efectueze operaţiunile prevăzute de lege în vederea stabilirii datei desfăşurării alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj”, a declarat, într-un comunicat de presă, conducătorul Biroului informare şi relaţii publice al Curţii de Apel Cluj, judecătorul Dana Cristina Girbovan.

Sentinţa Curţii de Apel Cluj poate fi atacată cu recurs. Pe 19 martie, copreşedintele executiv al PNL Cluj, Mihai Seplecan, a anunţat că pe 1 aprilie urma să aibă loc primul termen în procesul pe care l-a deschis pentru a obliga Guvernul să organizeze alegeri pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj, rămasă vacantă după arestarea ex-preşedintelui Horea Uioreanu.

„Urmare a plângerii făcute în Contenciosul administrativ în legătură cu obligarea Guvernului Ponta de a respecta legile României şi de a declanşa alegerile parţiale pentru ocuparea funcţiei de preşedinte al CJ Cluj, prima înfăţişare va avea loc în data de 1 aprilie, ora 9,30 la Secţia de Contencios administrativ a Curţii de Apel Cluj. Victor Viorel Ponta şi PSD au impresia că se poate glumi pe seama drepturilor cetăţenilor Clujului de a alege şi de a fi ales. Sper să nu trateze situaţia ca pe o glumă, aşa cum s-au obişnuit să guverneze România”, a declarat, la acea dată, Mihai Seplecan.

Acesta spunea că, potrivit legii, alegerile pentru preşedinţia CJ Cluj trebuiau să aibă loc deja. „Reamintesc faptul că am notificat ca, până la începutul lunii decembrie a anului trecut, să se adopte o hotărâre de Guvern prin care să stabilească, cel mai târziu la jumătatea lunii ianuarie a anului 2015, conform prevederilor Legii nr. 215/2001 (art. 102 ind. 1, coroborat cu art. 69 alin. 2 şi art. 69 alin. 5 coroborat cu art. 9 din Legea nr. 67/2004), a datei de desfăşurare a alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Fiind vorba despre alegeri parţiale generate de o situaţie prevăzută de Legea administraţiei publice, respectiv cea privind Statutul aleşilor locali, data desfăşurării alegerilor trebuie să se stabilească cu cel puţin 35 de zile înaintea votării (art. 9 din Legea 67/2004). S-a ajuns la situaţia ca totul să se trateze prin tribunale din cauza faptului că la PSD înfrângerea legii prin tergiversare şi forţare este normă de lucru. Reamintesc faptul că există şi acţiuni penale împotriva premierului Victor Viorel Ponta, nu numai de contencios administrativ”, a adăugat Mihai Seplecan.
Pe 6 octombrie 2014, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a emis ordinul prin care constată încetarea de drept a mandatului preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu (PNL), care a demisionat, după ce a fost arestat şi trimis în judecată pentru corupţie.

În urma arestării sale, partidele care au consilieri în CJ Cluj au încercat în repetate rânduri să îşi aleagă propriul vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte, existând o luptă administrativă între PNL şi PSD în forul deliberativ judeţean. După ce PNL a reuşit să îl aleagă, cu ajutorul PDL, pe Mihai Seplecan în această funcţie, prefectul Gheorghe Vuşcan a atacat în contencios administrativ decizia consilierilor judeţeni. Acest fapt a atras după sine repunerea în funcţie a foştilor vicepreşedinţi, respectiv Ioan Oleleu (PSD) şi Istvan Vakar (UDMR). Procedura aceasta s-a repetat de două ori, ceea ce a îngreunat activitatea administrativă a Consiliului Judeţean.

În acest moment, Istvan Vakar (UDMR) deţine funcţia de vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte al CJ Cluj. AGERPRES