flutur_catalin2009.jpgPrimaria Botosani va conserva cele cinci cuptoare care dateaza din Secolul al XIV-lea si care au fost descoperite, in urma cu trei saptamani, in Centrul istoric al municipiului, a anuntat primarul Catalin Flutur.

Potrivit acestuia, vestigiile arheologice vor fi valorificate din punct de vedere cultural, ele urmand sa fie mentinute in forma si pe locurile actuale.

„Vom pastra si parcarea si, in acelasi timp, considerand ca sunt de importanta pentru oras, vom conserva si vestigiile, pe care le vom expune publicului larg, asa cum exista in orice oras civilizat”, a afirmat Flutur, care asteapta o echipa de specialisti pentru a stabili care va fi forma finala a proiectului care conserva cuptoarele cu valoare istorica.

Cinci cuptoare datand de la sfarsitul anilor 1.300 si inceputul anilor 1.400 au fost descoperite in centrul istoric al municipiului Botosani, in timpul unor lucrari de refacere a zonei. Descoperirea a fost facuta de muncitorii unei firme de constructii care lucreaza la un proiect de reabilitare a centrului istoric in valoare de 6,2 milioane de euro, finantat de Uniunea Europeana. Potrivit arheologului Florin Hau, care coordoneaza lucrarile in zona, cuptoarele de redus minereuri provin de la mestesugari de dinaintea domniei lui Alexandru cel Bun.