După ce, în urmă cu doi ani, a câştigat licitaţia organizată de Primăria Cluj Napoca pentru achiziţia a 24 de tramvaie, Astra Vagoane Călători Arad a livrat, săptămâna trecută, primul tramvai către beneficiar. E vorba de un model Imperio cu trei rame, adaptat pentru oraşul de pe Someş.

Tramvaiele au fost achiziționate de Primăria Municipiului Cluj-Napoca printr-un proiect pe fonduri europene, urmând ca în cursul acestui an, alte 11 tramvaie Astra Arad să ajungă la Cluj. În total, vor fi achiziționate 24 de tramvaie. Valoarea totală a contractului se ridică la aproximativ 40 de milioane de euro.

Pe lângă tramvaiele pe care le produce pentru muncipiul Cluj Napoca, Astra Vagoane Călători va livra tramvaie şi pentru Oradea (10+10) şi Galaţi (18), după ce a câştigat licitaţiile organizate de administraţiile locale. De asemenea, în municipiul Arad producătorul local este pregătit să livreze 28 de tramvaie Imperio (10+18). Tramvaiele produse la Arad circulă pe străzile oraşului Timişoara încă din anul 2018.

„În acest moment avem 35 de proiecte semnate pe fonduri europene, din care avem 100 de milioane de euro alocate pentru modernizarea transportului în comun. Două dintre proiecte au fost deja finalizate și mă refer la achiziția a 30 de autobuze electrice cu o finanțare de 98% din fonduri europene și achiziția a 50 de troleibuze. Anul acesta urmează să ajungă la Cluj 12 tramvaie și anul următor încă 12, contractele de furnizare fiind deja semnate. Această componentă de mobilitate este una dintre cele mai importante linii de finanțare a UE pe programul 2014-2020”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director de Dezvoltare Locală din cadrul Primăriei Cluj-Napoca.

Tramvaiul Imperio este primul tramvai cu podea 100% joasă produs în România. Este destinat să înlocuiască vehiculele actuale uzate fizic şi moral din depourile din România. Este produs în cooperare cu firma Siemens şi are un design modern la standardele tehnice actuale. Cu operare uni sau bidirecţională are un interior spaţios în culori deschise, modificabil conform cerinţelor clientului.