Prefectul judetului Timis, Ovidiu Draganescu, a depus plangere penala la Politie pentru ultraj, dupa ce, pe 19 august, a fost amenintat cu moartea de o familie de romi din Timisoara.
Draganescu a declarat ca va depune plangere si la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. Totul a pornit de la „celebra” casa de pe strada Brasov din Timisoara pe care scrie „aici locuieste o familie de tigani”, unde prefectul s-a dus marti seara.
„Infuriati, tiganii m-au intrebat ce caut eu acolo. Desi le-am spus ca voi cumpara un apartament din acel imobil, ei au inceput sa ma ameninte, inclusiv cu moartea, spunandu-mi ca din casele de tigani, oricine altcineva decat etnicii lor, iese numai mort si ca de iataganele lor nu scapa nimeni”, a afirmat prefectul Ovidiu Draganescu.

In momentul in care romii l-au amenintat, prefectul a chemat fortele de interventie rapida. Desi li s-a atras atentia ca vorbesc cu prefectul, romii nu s-au lasat impresionati si au spus ca legea lor stramoseasca, in care se folosesc si de iatagane, „este valabila pentru oricine”.

„Este pentru prima oara cand am fost amenintat cu moartea de tigani, dar voi depune plangere si la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, deoarece ei mi-au interzis sa cumpar acel apartament pentru ca nu sunt tigan, pentru ca eu consider ca este si o amenintare, dar si o discriminare”, a afirmat prefectul.

Draganescu a precizat ca s-a deplasat pe strada Brasov dupa ce ceilalti locatari ai imobilului, inclusiv proprietarul, i s-au plans ca sunt „terorizati de o familie de romi”, care a cumparat unul dintre apartamente si vrea sa se extinda prin cumpararea intregii cladiri.

Prefectul Draganescu nu este agreat de romii din Timisoara, deoarece a sustinut, in repetate randuri, ca acestia pun mana in mod fraudulos pe vilele ultracentrale cu valoare arhitectonica deosebita, dupa care le modifica adaugand turnulete. De mai multe ori, el a cerut daramarea unor supraetajari operate de tigani, care nu respectau planurile urbanistice, obligandu-i sa readuca cladirile la starea initiala. Totodata, el a cerut Politiei sa afle cine sta in spatele cersetorilor minori romi, in multe dintre aceste cazuri, potrivit organelor politienesti, fiind vorba si despre trafic de persoane sau de droguri.

Draganescu a cerut institutiilor abilitate, inclusiv fiscului, sa verifice provenienta „sumelor imense” de care tiganii dispun pentru cumpararea vilelor. La finele lunii februarie, 14 locuinte din Timisoara si Lugoj au fost perchezitionate, dupa ce autoritatile franceze au furnizat informatii potrivit carora proprietarii acestora ar fi spart bancomate in Franta, sustragand sume imense de bani. Prefectul a atras atentia factorilor responsabili inclusiv in ceea ce priveste dobandirea permiselor de conducere de catre romi, deoarece unii dintre acestia nu stiu sa scrie ori sa citeasca.

Pe de alta parte, in ultimii doi ani, autoritatile franceze au trimis acasa, in judetul Timis, aproape 2.000 de romi care nu locuiau cu forme legale in suburbiile Parisului, fiecare adult primind 300 de euro, iar minorii cate 100 de euro. In plus, unora li s-au dat cate 3.500 de euro de familie pentru a-si incropi microferme, in Timis deplasandu-se si ambasadorul Frantei la Bucuresti pentru constata cum au fost folositi banii. Romii au mancat insa animalele si au plecat, inapoi, in Occident.

Prefectul Draganescu a subliniat ca, odata reveniti in tara, romii trebuie educati si integrati, pentru a avea surse legale de venit, insa statisticile locale releva ca la bursele de locuri de munca specializate pentru romi acestia se prezinta in numar foarte mic, fiind nemultumiti de oferte. Oficialitatile locale timisorene afirma ca o criza sociala a romilor se va inregistra atat timp cat ei nu isi trimit copiii la scoala. In acest an, spre exemplu, in Timisoara au ramas neocupate zeci de locuri rezervate romilor atat in scolile primare si gimnaziale, cat si in facultati.