popa_razvan.jpgMunicipiul Braşov a făcut o economie la bugetul local în luna ianuarie de 35.000 de lei la cheltuielile privind încălzirea şcolilor racordate la sistemul centralizat de încălzire.
Pentru cele 18 şcoli rebranşate anul trecut, dintr-un număr de 25 cuprinse într-un program de rebranşare la sistemul centralizat atât a unităţilor şcolare, cât şi a altor instituţii din subordinea Consiliului Local, cheltuielile cu încălzirea au fost în luna ianuarie de 188.595 de lei faţă de 223.887 de lei anul trecut în aceeaşi perioadă.

„Este o economie la bugetul local şi dorim ca acest program să fie extins în continuare. Pentru cele 18 şcoli nu a fost nevoie de modificarea reţelelor de transport şi distribuţie a agentului termic şi de aceea au intrat primele în program. Dorim să atragem în sistemul centralizat de încălzire şi persoane fizice care s-au debranşat de la sistem şi şi-au montat centrale de apartament. Există câteva cazuri de locatari care au revenit în sistemul centralizat de încălzire, dar vrem ca numărul lor să crească”, a declarat joi viceprimarul Răzvan Popa.

În acest sens, societatea Tetkron care distribuie şi transportă agent termic în municipiul Braşov, firmă la care este asociată şi municipalitatea va accesa un credit de la BERD de 12 milioane de euro pentru modernizarea sistemului de distribuţie, dar şi pentru montarea de contoare la fiecare consumator.

„Acest credit care va fi garantat de municipalitate nu va fi accesat tot o dată, ci într-o perioadă de trei ani. Va fi ca o linie de finanţare şi, în funcţie de execuţia lucrărilor, vor fi accesaţi şi banii de la bancă. Dobânda negociată cu BERD va fi de 1,75%. În următoarea şedinţă de Consiliu Local se va supune aprobării proiectul de hotărâre pentru începerea demersurilor de accesare a creditului bancar”, a mai spus viceprimarul.
Doar 12.500 de braşoveni mai sunt racordaţi la sistemul centralizat de încălzire, cei mai mulţi din cartierele Tractorul şi Astra. În schimb, în cartierul Răcădău, unul dintre cartierele noi ale Braşovului construit în anii 80 şi care are cele mai noi reţele de distribuţie cu cele mai mici pierderi, nu are niciun consumator, toţi locatarii având centrale de apartament. AGERPRES