Asociaţia Organizaţia Profesională pe Filiera Tutun (AOPFT) atrage atenţia că viitorul producţiei de tutun din România şi din Sud-Estul Europei va fi puternic afectat de noile reglementări comunitare. În cadrul primei Conferinţe Naţionale a Cultivatorilor de Tutun, AOPFT a analizat impactul regional al noii Directive privind produsele din tutun, în colaborare cu asociaţiile similare din Bulgaria, din Grecia, dar şi cu reprezentanţii UNITAB (Asociaţiei Europene a Cultivatorilor de Tutun).
Una dintre principalele teme discutate în cadrul conferinței este crearea platformei de comunicare SEETGA (South – Eastern Europe Tobacco Growers Alliance), ce oferă un cadru de cooperarea şi posibilitatea unui dialog concret între cultivatorii de tutun din Sud-Estul Europei, facilitând astfel identificarea celor mai bune soluții la problemele din acest sector. Asociaţiile din Bulgaria, Grecia şi România formează nucleul acestei platforme de cooperare şi comunicare.
“În cadrul dezbaterilor desfăşurate pe durata Conferinţei cu asociaţii similare din Grecia şi Bulgaria am ajuns la concluzia că problemele cu care se confruntă asociaţiile din regiune sunt în mare măsura aceleaşi, factorii care ne afectează sunt comuni, iar poate împreuna vom identifica soluţii şi căi de rezolvare ale acestora”, declară Petru Bota, Preşedintele Asociaţiei Organizaţia Profesională pe Filiera Tutun.
“Decizia de interzicere a utilizării ingredientelor duce la renunţarea cultivării la unele tipuri de tutun. Aceasta are consecinţe grave atât în România, cât şi în tări precum Bulgaria sau Grecia, şi, de aceea, am decis să căutăm împreună soluţii concrete pentru a salva peste 100.000 de cultivatori şi procesatori de tutun din regiune, precum şi locurile de muncă ale altor câteva sute de mii de oameni”, mai spune Petru Bota.
AOPFT a organizat prima Conferinţa Naţională a Cultivatorilor de Tutun, la care a participat împreună cu reprezentanţi ai Asociaţiei Europene a Cultivatorilor de Tutun şi ai asociaţiilor de profil din Bulgaria şi Grecia, pentru a analiza impactul noilor reglementări europene asupra activităţii producătorilor de tutun. Acest eveniment inaugurează o serie de întâlniri între actorii principali din domeniul tutunului din regiune (cultivatori, procesatori, producători) care împreună cu ministerele agriculturii şi cu sprijinul parlamentelor naţionale pot găsi cele mai bune soluții pentru a garanta un viitor cultivatorilor de tutun.
AOPFT, cu sprijinul UNITAB şi împreună cu asociaţiile din Bulgaria şi Grecia, îşi reafirmă îngrijorarea că revizuirea Directivei privind produsele din tutun ar putea conduce la interzicerea culturilor de tutun Burley şi Oriental. Totodată, îşi exprimă încrederea că, în cadrul platformei SEETGA, cooperarea dintre cultivatorii de tutun va genera soluţii viabile pentru a adresa eficient problemele din acest sector, fără a pune în pericol locurile de muncă a sute de mii de oameni.
Prezent la Conferinţa Naţională a Cultivatorilor de Tutun, François Vedel, Secretar General UNITAB, a declarat: “Sunt încantat că mă aflu în Bucureşti şi salut iniţiativa cultivatorilor de tutun. UNITAB va face toate eforturile posibile pentru a-i spriji, în continuare, pe cultivatori. În ceea ce priveşte TPD, ne confruntăm cu diverse probleme, în special interzicerea utilizării anumitor ingrediente. Sunt de părere că prin colaborarea noastră, Comisia Europeană începe să ne audă mesajele, iar acum suntem într-o poziţie mai bună decât eram în trecut. Sunt sigur că şi colegii din România, daca sunt organizaţi, vor putea să aibă un dialog mai bun cu autoritaţile europene”.
La rândul său, Tsvetan Filev, Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Cultivatorilor de Tutun din Bulgaria, a spus: “Referitor la Directiva privind Produsele din Tutun, sunt de părere că scrisorile, declaraţiile şi întâlnirile cu autorităţile, au condus, şi vor contribui în continuare, la obţinerea unui rezultat favorabil, având în vedere poziţia Bulgariei la negocierile cu Uniunea Europeană pentru finalizarea Directivei privind Produsele din Tutun. Nu este clară, încă, situaţia reglementării legale pentru ingredientele utilizate în procesarea tutunului. Îmi doresc ca în cadrul ultimei întalniri a dialogului trilateral, reprezentanţii celor 28 de ţări să reuşească să ajungă la o reglementare echilibrată în ceea ce priveşte ingredientele utilizate în prelucrarea tutunului pentru ca orice impact negativ asupra sectorului şi cultivatorilor de tutun, în mod special, să fie eliminate”.