Consiliul Judeţean Hunedoara a alocat, în acest an, o sumă de 3 milioane de lei pentru finanţarea nerambursabilă a unor proiecte depuse de organizaţiile neguvernamentale, aproape două treimi din bani fiind destinaţi pentru sprijinirea bisericilor şi a altor culte, în timp ce pentru activităţile sociale nu au fost prevăzute sume în buget.

Preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, a explicat că repartizarea banilor s-a făcut în conformitate cu un regulament aprobat de consilierii judeţeni şi că pentru proiectele cu caracter social, derulate de asociaţiile de profil, vor fi alocate separat fonduri pentru soluţionarea unor probleme punctuale, identificate în urma unor discuţii ce vor fi purtate cu aceste organizaţii.

„Toate activităţile, cele referitoare la culte, la sport, la tineret, tot ceea ce este activitate bugetată, a fost bugetată în ideea că toate sunt activităţi sociale. O să iniţiem o discuţie cu ONG-urile şi, pe subiecte efectiv necesar de a fi rezolvate, vom căuta să găsim soluţii pentru a rezolva şi problemele sociale”, a declarat Bobora.

Valoarea finanţărilor aprobate de CJ Hunedoara pentru proiecte ale asociaţiilor non-profit se ridică la 3 milioane de lei, din care 1,9 milioane de lei au fost alocaţi pentru sprijinirea cultelor religioase, 700.000 de lei pentru organizarea de activităţi sportive, 200.000 de lei pentru organizarea unor acţiuni de tineret, iar 200.000 de lei pentru promovarea valorilor culturale.

În cazul proiectelor depuse pentru sprijinirea cultelor religioase, au fost finanţate doar cele care se refereau la reparaţii strict necesare sau pentru conservarea picturii interioare.

Preşedintele Comisiei de analiză a proiectelor depuse, consilierul judeţean Petru Hodor, a declarat că sumele alocate de la bugetul CJ Hunedoara acoperă doar 20% din solicitări. Potrivit acestuia, au fost depuse 291 de proiecte, dintre care 202 au fost validate, iar alte patru sunt în procedură de contestaţie. AGERPRES