Cseke Attila: Teatrele, operele şi filarmonicile din subordinea UAT-urilor vor fi finanţate de la buget

Senatorul Cseke Attila a anunţat că pentru prima dată, ca urmare a unei propuneri UDMR, teatrele, operele şi filarmonicile din ţară aflate în subordinea autorităţilor locale vor primi finanţare de la bugetul de stat pentru cheltuieli de funcţionare.

“Noi am încercat să îmbunătăţim legea bugetului de stat, pentru că până la urmă nu puteam împiedica angajarea asumării răspunderii, a fost o decizie a Guvernului României. În această lege a bugetului de stat pe anul 2020, pentru prima dată o chestiune pe care am semnalat-o de ani de zile mai tuturor guvernelor şi care a fost aprobată acum de acest guvern. Se constituie un fond naţional separat, din 3% din impozitul pe venit încasat la bugetul de stat la nivelul fiecărei UAT, care este strict pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole şi concerte din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, a unităţilor administrativ-teritoriale din judeţe, respectiv teatre, opere şi filarmonici care se află în subordinea autorităţilor locale, nu cele din subordinea Ministerului Culturii, practic cele descentralizate”, a declarat senatorul Cseke.

Potrivit acestuia, acest fond de 3% are o valoare de circa 700 – 720 de milioane de lei la nivel naţional, suma exactă urmând să fie precizată de Ministerul de Finanţe, la momentul potrivit. “Acest fond înseamnă că suma asta se va împărţi la toate teatrele, operele şi filarmonicile din România, care sunt sub autoritatea uat-urilor, deci numai acelea şi se iau toate cheltuielile de funcţionare şi se împarte fondul, mă gândesc proporţional, de Ministerul de Finanţe pentru funcţionarea acestora. Noi preconizăm că în judeţul Bihor ar însemna cam între 30 şi 50% din cheltuielile de funcţionare ale teatrelor şi filarmonicii. Încă nu ştim câte instituţii sunt în această situaţie în ţară. Deci între 10 şi 18 milioane de lei pe an vor veni de acum încolo de la bugetul de stat, bani care vor putea fi folosiţi de CJ pentru altceva”, a precizat senatorul.

Cseke a menţionat faptul că în Bihor toate instituţiile de cultură sunt finanţate de Consiliul Judeţean. În ultimii 23 de ani, adică din anul 1997 când au fost descentralizate teatrele, CJ Bihor a alocat, doar pentru teatre, suma totală de 126,5 milioane de euro, bani care ar fi putut fi destinaţi unor lucrări de investiţii, de exemplu.

“În timp ce alte judeţe, mult mai bogate decât judeţul Bihor, cum ar fi Clujul, nu au cheltuit niciun leu pentru aceste teatre. A fost, până în ziua de azi, una dintre cele mai mari nedreptăţi ale finanţării serviciilor publice diferenţiate”, a conchis Cseke Attila. AGERPRES