Apelul de proiecte pentru Componenta 5 – ‘Valul Renovării’ din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), gestionată de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA), a ajuns la final în noaptea de 30 spre 31 mai, iar de marţi se intră într-un sistem de verificare a cererilor depuse, a anunţat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Astfel, pe 30 mai, când s-a încheiat primul apel de proiecte pentru această componentă, fondul de 2,17 miliarde de euro a fost depăşit, iar MDLPA a primit 1.437 de cereri de finanţare, în valoare de 2,42 de miliarde de euro.
„A fost un succes. (…) A fost un apel care a prevăzut posibilitatea finanţării lucrărilor de eficientizare energetică a clădirilor, fie că sunt blocuri de locuinţe sau publice, cu o finanţare de 100% asigurată din PNRR. Acest apel de proiecte este cel mai mare apel lansat până acum în PNRR şi care s-a desfăşurat într-un sistem digital total transparent, eficient şi care a putut fi urmărit cu actualizare la fiecare minut, inclusiv de opinia publică, în perioada aceasta de două luni. O mare parte din sume au fost teritorializate, au fost gândite de Ministerul Dezvoltării astfel încât să nu avem un dezechilibru în dezvoltarea teritorului ţării (…) şi astfel încât să asigurăm şansă egală tuturor autorităţilor locale din toate cele 41 de judeţe ale ţării”, a declarat Cseke Attila într-o conferinţă de presă.
Potrivit acestuia, ‘Valul Renovării’ a avut un buget de 2,17 miliarde de euro, iar, prin supracontractarea de 30%, a ajuns la 2,82 miliarde de euro, ceea ce permite eficientizarea energetică a 1.733 blocuri şi 2.600 de clădiri publice. Din această sumă, 130 milioane de euro sunt alocaţi pentru consolidarea seismică a aproximativ 130 de blocuri, iar 230 milioane de euro sunt pentru blocurile din comunităţile expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială. De asemenea, 152 milioane de euro sunt destinaţi consolidării seismice a 325 de clădiri publice.
Ministrul Dezvoltării a adăugat că, prin Componenta C5 – ‘Valul Renovării’, România va beneficia din PNRR de 2,17 miliarde de euro, însă MDLPA a adăugat o supracontractare de 30%.
„Noi am considerat necesară, şi ne-am asumat, decizia de a lansa acest apel de proiecte cu o supracontractare de 30% – cât ne permite legislaţia în vigoare, adică am mai adăugat 651 milioane de euro, fond disponibil pentru UAT-uri. Astfel că cele 2,82 de miliarde de euro care au fost lansate în apel, la 1 aprilie, s-au împărţit în două categorii, şi anume: 1,3 miliarde de euro pentru eficientizare energetică la lucrările pentru blocuri de locuinţe şi 1,52 de miliarde de euro pentru eficientizare energetică la clădirile publice, atât la nivel central cât şi la nivel local”, a explicat ministrul Dezvoltării.
Cseke Attila a anunţat că, începând de marţi, 31 mai, se intră într-un sistem de verificare non competitiv a apelurilor, respectiv a cererilor depuse, astfel încât se va verifica conformitatea administrativă şi de eligibilitate a acestor proiecte – dacă îndeplinesc aceste condiţii şi dacă s-au depus documentele necesare, urmând ca în urma evaluării să se treacă la încheierea contractelor.
„Azi se finalizează procedura de evaluare, care este obligatorie pe gestionarea fondurilor europene. Evaluatorii din MDLPA vor semna declaraţia legată de conflictul de interese, aşa cum aceasta este reglementată de OUG 70/2022. Termenul pe care îl estimăm pentru această perioadă de verificare este de 31 iulie 2022 – adică în două luni dorim să încheiem această perioadă de verificare. Din estimarea mea, săptămâna viitoare vom fi în măsură să semnăm primele contracte pentru beneficiar în ‘Valul Renovării’, în programul gestionat de Ministerul Dezvoltării. Acele cereri care nu ridică probleme şi sunt conforme şi îndeplinesc condiţiile de eligibilitate, respectiv care nu necesită clarificări din partea MDLPA, vor putea fi finanţate şi încheiate contracte de finanţare pentru ele. (…) În curând, se vor putea semna primele contracte de finanţare din România prin ‘Valul Renovării’ din PNRR”, a arătat ministrul.
El a menţionat că fondurile care rămân necontractate vor putea fi din nou accesate într-o a doua rundă de apel de proiecte, în care nu vor mai fi sume teritorializate. AGERPRES