Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se va institui programul de consolidare a tuturor clădirilor de şcoli expertizate în categoria de risc seismic I, denumit ”Şcoli sigure şi sănătoase”, urmează să fie supus aprobării în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, după ce a fost discutat în primă lectură în şedinţa de pe 22 februarie a Executivului.

„Vom crea un program guvernamental nou pentru lucrări de consolidare de risc seismic a tuturor clădirilor de şcoli care sunt expertizate în risc seismic I. Vorbim aici, conform celor comunicate şi de Ministerul Educaţiei, de cele 39 de clădiri, din care 21 sunt în uz în domeniul învăţământului, adică sunt folosite şi astăzi de copii. Acest program va prevede posibilitatea includerii a noi clădiri din domeniu învăţământului în momentul în care pentru unele dintre ele se clasifică, există raport, va exista raport de expertiză de clasificare la risc seismic I. (…) Proiectul de ordonanţă de urgenţă intră din acest moment în procedură de avizare interministerială şi dorim să o prezentăm Guvernului săptămâna viitoare spre aprobare, astfel încât toate aceste clădiri de şcoli, care sunt considerate ca şi prioritate de către Guvern, să poată intra în programul guvernamental de consolidare de risc seismic”, a declarat Cseke Attila, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a prezentat şi principalele elemente ale programului care urmează să fie denumit ”Şcoli sigure şi sănătoase” . „În primul rând, beneficiarii acestui program sunt unităţile administrativ-teritoriale, cele care deţin în proprietate aceste clădiri de şcoli. Ele vor trebui să facă procedura de implementare a acestor obiective de investiţii. Finanţarea va fi asigurată prin bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Administraţiei. Vor fi eligibile în acest program toate categoriile de cheltuieli, mai puţin consultanţa, cheltuielile cu eventuale consultanţe, respectiv cele referitoare la cheltuieli de informare şi publicitate, comisioane şi dobânzi bancare. (…) Procedura prin care acest program se va desfăşura, aşa cum l-am propus şi l-am discutat încă o dată în primă lectură astăzi, este aceea ca Ministerul Educaţiei să transmită Ministerului Dezvoltării lista imobilelor care sunt expertizate cu risc seismic I. Aceste clădiri sunt introduse în programul guvernamental, prin aprobarea prin ordin al ministrului Dezvoltării”, a explicat oficialul.

Acesta a subliniat că va fi cerut acordul autorităţilor locale privitor la acest tip de proiecte. „Vom cere, evident, acordul autorităţilor locale, fiind vorba despre clădiri care sunt în proprietatea lor, acord care va trebui emis în cinci zile. Sunt prevăzute propuneri de de simplificare a procedurilor de derulare a acestor investiţii. În primul rând, soluţia tehnică propusă se va baza pe ceea ce ne spune raportul de expertiză, de încadrare în clasa de risc seismic și, de asemenea, soluţiile tehnice prevăzute în raportul de audit energetic. (…) Nu se vor întocmi documentaţii tehnicoeconomice la nivel de SF, respectiv DALI. Ceea ce înseamnă că se va întocmi doar un proiect tehnic”, a completat Cseke Attila.

Totodată, potrivit acestuia, indicatorii tehnico-economici ai investiţiilor pentru aceste şcoli din categoria de risc seismic I vor fi aprobaţi pe baza unui cost unitar pe metru pătrat – suprafaţă desfăşurată, standarde de cost ce vor fi aprobate tot prin ordin al ministrului Dezvoltării. „Şi aceasta va ajuta la o procedură simplificată şi va scurta perioada de implementare a procedurii”, a precizat ministrul.

De asemenea, a completat el, prin acest proiect de ordonanţă de urgenţă se va propune şi reducerea termenelor pentru eliberarea certificatului de urbanism, a vizelor şi acordurilor, precum şi a autorizaţiei de construire.

„Ca să vă dau câteva exemple: certificatul de urbanism, astăzi, conform legii, se eliberează în cel mult 15 zile lucrătoare. Vom propune şapte zile lucrătoare. La avize şi acorduri, astăzi în funcţie despre ce aviz vorbim, termenul este de cinci zile lucrătoare şi poate urca până la 30, respectiv 45 de zile lucrătoare. Vom propune trei zile lucrătoare pentru emiterea acestor avize. De asemenea, autorizaţia de construire, care astăzi trebuie emisă în cel mult 30 de zile de la data depunerii documentaţiei, vom propune (…) să fie emisă în şapte zile lucrătoare. Evident, în implementarea acestui program vom emite şi norme metodologice. Termenul este de 15 zile de la aprobarea ordonanţei de urgenţă”, a declarat Cseke Attila. AGERPRES

 

Lista unităților de învățământ care au în uz câte o clădire încadrată în clasa I de risc seismic:

 1. Clădiri cu destinația săli de clasă/laboratoare:
 2. Școala Gimnazială Filipeni, județul Bacău
 3. Grădinița cu Program Normal Ferestrău (Oituz), județul Bacău
 4. Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, județul Brăila
 5. Școala Gimnazială Nr. 1 Adunații Copăceni, județul Giurgiu
 6. Școala Gimnazială Nr. 3 Voluntari, județul Ilfov
 7. Colegiul Național Pedagogic Vasile Lupu, județul Iași
 8. Grădinița cu Program Normal „Al.I. Cuza”, județul Iași
 9. Grădinița cu Program Normal Nr. 20 Baia Mare, județul Maramureș
 10. Școala Gimnazială, comuna Dulcești, județul Neamț
 11. Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal, județul Olt
 12. Grădinița cu Program Normal Broșteni, județul Olt
 13. Școala Primară Dîmbu (Băicoi), județul Prahova
 14. Grădinița cu program normal Deleni, județul Suceava
 15. Școala Gimnazială Nr. 1 Timișoara
 16. Școala Gimnazială „Angela Gheorghiu” Adjud, județul Vrancea

 

Clădiri cu altă destinație

 1. Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” București – sală de sport
 2. Clubul Sportiv Școlar Ilfov – 2 clădiri (un spațiu profesori și un spațiu grădiniță)
 3. Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brănești, județul Ilfov – cămin
 4. Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași – anexă
 5. Casa Corpului Didactic județul Ilfov – cămin