Programul naţional de cadastrare continuă, iar România nu riscă să dea înapoi fondurile europene alocate acestuia, a declarat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

„Toate UAT-urile care erau prevăzute în Programul naţional de cadastru pe finanţare pe fonduri europene, pe POR, sunt în diverse stadii de implementare. O parte dintre ele, dacă bine reţin 197, sunt în procedură de achiziţie publică a lucrărilor”, a explicat Cseke Attila, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că, anul trecut, când a preluat mandatul de ministru, s-a confruntat cu o situaţie pe care însă a rezolvat-o încă de la început şi care viza sumele ce se puteau deconta firmelor de cadastrare, acestea fiind limitate pe finanţarea prin Programul Operaţional Regional (POR).

„Această sumă, fiind foarte joasă, în foarte multe licitaţii şi în foarte multe situaţii nu acoperea suma necesară acestei investiţii, acestei cadastrări. În zona muntoasă sau unde relieful necesită lucrări suplimentare, această sumă nu era îndestulătoare. Am avut discuţii cu Comisia Europeană şi am primit acordul, în prima parte a anului trecut, de a ridica acest plafon, astfel încât să deblocăm aceste licitaţii şi acest lucru s-a întâmplat. De anul trecut se lucrează cu un plafon mai mare, care corespunde realităţii din Romania. Nu riscăm să dăm banii înapoi, pentru că am avut discuţii cu cei de la Comisia Europeană”, a afirmat ministrul Dezvoltării.

Cseke Attila a completat că Agenţia de Cadastru poate prelua finanţarea programului la începutul anului 2024.

„Dorim să continuăm acest program de cadastrare care este foarte important pentru România pe veniturile Agenţiei de Cadastru, care are venituri proprii importante şi poate să preia această finanţare după 2023, respectiv la începutul lui 2024”, a menţionat el. AGERPRES