Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că legea zonelor metropolitane şi posibilitatea formării unor consorţii administrative între mai multe unităţi administrativ-teritoriale sunt prevăzute în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Precizările au fost făcute în cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR), după ce preşedintele AMR, Emil Boc, a pledat pentru un proiect de lege prin care să se acorde facilităţi administrative în cazul unificării voluntare a unei unităţi administrativ teritoriale cu municipiul reşedinţă de judeţ.

„Sunt două chestiuni care sunt prevăzute ca reforme în PNRR, Legea zonelor metropolitane, care să asigure un statut şi un cadru coerent pentru dezvoltarea integrată a tuturor localităţilor din aceste zone metropolitane, care să ducă şi la îmbogăţirea zonelor periurbane, lucru cerut expres de Comisia Europeană, şi doi: posibilitatea formării unor consorţii administrative între mai mult unităţi administrativ-teritoriale, la fel, o chestiune bine privită de Comisia Europeană, în care anumite tipuri de activităţi de servicii publice din anumite UAT-uri să poată fi exercitate şi pentru alte UAT-uri. Adică cel mai important pentru noi este ca cetăţeanul să fie servit, serviciile publice să putem să le asigurăm şi atunci putem să avem eficienţă”, a spus ministrul.

De asemenea, Cseke Attila a precizat că se vor relua dezbaterile pe marginea Codului finanţelor publice locale, astfel încât să se asigure predictibilitate în domeniu. Declaraţiile au fost făcute în contextul în care Emil Boc a cerut adoptarea Codului finanţelor publice locale, pentru a se asigura „predictibilitate şi previzibilitate”, în condiţiile în care în prezent, cotele din impozitul pe venit se modifică anual.

„Pot să vă spun că proiectul Codului finanţelor publice locale, care a fost mult timp blocat, va fi reluat, împreună cu dumneavoastră cu specialiştii dumneavoastră, pentru că avem tot interesul să avem predictibilitate pe acest domeniu”, a precizat ministrul.

Ministrul Dezvoltării a subliniat importanţa continuării procesului de descentralizare, apreciind că aceasta reprezintă „soluţia viabilă pentru servicii publice” de calitate.

„Avem în dezbatere publică legea sectorială de descentralizare pe tineret şi sport şi vom merge mai departe şi pentru celelalte ministere, pentru că descentralizarea este soluţia viabilă pentru servicii publice de calitate şi servicii publice rapide – decizie rapidă. Eu cred, de altfel, că în pandemie ne-a ajutat foarte mult descentralizarea spitalelor şi faptul că decizia a putut fi la nivel local şi autorităţile locale, inclusiv municipiile – şi aici aduc mulţumiri dumneavoastră, celor care v-aţi implicat – au putut să decidă la nivel local rapid, eficient şi au putut să dea un ajutor atunci şi unde era nevoie”, a spus el. AGERPRES