Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a declarat că la nivelul MDLPA se derulează un un proces de evaluare a tuturor proiectelor derulate în cadrul programelor Valul Renovării şi Fondul Local, astfel încât la mijlocul lunii septembrie să fie lansat un nou apel de proiecte pe cele două programe.

Ministrul a prezentat în cadrul şedinţei de Guvern, la cererea prim-ministrului Nicolae Ciucă, stadiul actual de derulare a programelor Valul Renovării şi Fondul Local.

„Este vorba de cele două mari componente cu finanţare din PNRR şi din bugetul de stat, pentru că TVA-ul la aceste proiecte finanţate e acoperit prin bugetul de stat. Valul Renovării, în care s-a închis primul apel de proiecte – s-au depus 1.437 de proiecte în valoare de 2,42 de miliarde de euro. Suntem în perioada de evaluare a tuturor proiectelor depuse, respectiv am început deja închiderea de contracte. De asemenea, pe Fondul Local, unde am avut o varietate de posibilităţi de finanţări pentru autorităţile administraţiei publice locale, s-au depus 4.012 cereri de finanţare, în valoare de 1,92 de miliarde de euro. La fel, suntem în evaluarea tuturor proiectelor, pe ambele componente, această evaluare dorim să o încheiem în această lună. Deci, până la sfârşitul lunii iulie să avem evaluarea tuturor proiectelor; unde e nevoie de clarificări vom emite adrese către potenţialii beneficiari, respectiv unde nu e cazul vom încheia contracte de finanţare şi în această săptămână se vor încheia peste 40 de contracte de finanţare pe cele două componente. În concluzie, suntem în evaluarea tuturor proiectelor, vrem să le închidem luna aceasta – deja încheiem contracte de finanţare – astfel încât pe al doilea apel de proiecte să putem să începem la mijlocul lunii septembrie, un nou apel atât pe Valul Renovării şi pe Fondul Local şi ceea ce ne-am asumat ca şi jalon, ca la sfârşitul anului să avem toate contractele de finanţare încheiate. (…) Suntem în grafic”, a declarat Cseke Attila.

În context, ministrul s-a referit şi la componenta privind construcţia de creşe.

„Mai avem o componentă care se desfăşoară împreună cu Ministerul Educaţiei, unde partea de infrastructură o implementează ministerul Dezvoltării – este vorba de componenta de construcţie de creşe, pe care o menţionez pentru că este componenta care va conţine foarte multe proiecte mature. Datorită programului de investiţii început anul trecut, din cele 120 de creşe ce se vor construi în acest program cu finanţare PNRR şi buget de stat, 64 dintre ele sunt în stadiu foarte avansat, unele dintre ele chiar cu contract de execuţie. Practic, vom degreva bugetul de stat cu privire la finanţarea construirii acestor creşe şi le vom aşeza în finanţări europene. Acest proiect este încă deschis până la sfârşitul acestei luni”, a afirmat Cseke Attila.

În completare la prezentarea făcută de ministrul Dezvoltării, premierul Ciucă a cerut în acelaşi context ca Ministerul Mediului să prezinte la următoarea şedinţă de Guvern stadiul derulării programului Casa Verde Fotovoltaice.

„Ştiu că a început, au fost câteva probleme. Vă rog, pentru următoarea şedinţă, să prezentaţi o notă de informare privind derularea şi modul în care acesta poate să capete ritm şi să ne finalizăm şi cu acest program”, a transmis Ciucă. AGERPRES