Apelul pe Fondul local din PNRR va fi lansat la mijlocul lunii mai, cu o lună şi jumătate mai devreme faţă de termenul asumat, a anunţat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

„În ceea ce priveşte Fondul local, suntem în discuţii avansate cu partea de specialitate a Comisiei Europene. Am transmis ultima varianta la Comisia Europeană, discutată cu reprezentanţii Comisiei, şi sperăm ca să putem să aproba, săptămâna viitoare, ghidurile pentru lansarea apelului pe fondul local din PNRR. Termenul limită pentru lansarea acestui apel este 30 iunie 2022. Noi, în schimb, la mijlocul lunii mai dorim să lansăm acest apel de proiecte, cu o lună şi jumătate, mai rapid decât termenul asumat din PNRR. Bugetul total cu supracontractare este de 2,73 de miliarde de euro, în aceeaşi platformă digitală care este pregătită şi a funcţionat şi funcţionea ză foarte bine şi „Valul Renovării””, a declarat Cseke Attila într-o conferinţă de presă.

Prin această componentă, cu un buget total de 2,73 miliarde de euro, MDLPA asigură cadrul necesar pentru dezvoltarea durabilă a localităţilor din România, prin investiţii în infrastructura locală care vor susţine atât rezilienţa şi tranziţia verde a zonelor urbane şi rurale, cât şi reducerea disparităţilor teritoriale la nivel regional, intra-regional şi intra-judeţean. De asemenea, va fi asigurat cadrul pentru reformarea şi digitalizarea instrumentelor de planificare teritorială şi urbană la nivelul autorităţilor publice locale, a explicat Cseke Attila.

Astfel, a adăugat el, Ministerul Dezvoltării va construi 5.522 de locuinţe pentru tineri şi specialişti din sănătate şi învăţământ, care vor fi eficiente din punct de vedere energetic, cu un buget alocat de 370 de milioane de euro.

Ministrul Dezvoltării a precizat că 754 milioane de euro sunt destinaţi investiţiilor în mobilitatea urbană verde, prin înnoirea parcului de vehicule destinate transportului public cu 1.135 de vehicule nepoluante, cu emisii zero de gaze de eşapament, pentru care MDLPA va asigura şi staţiile de încărcare necesare, cu un buget de 214,5 milioane de euro. De asemenea, autorităţile locale vor putea achiziţiona 13.200 de puncte de reîncărcare pentru vehiculele electrice.

De asemenea, prin Fondul local, se vor realiza 1.091 km de piste pentru biciclete şi alte vehicule electrice uşoare la nivel local/metropolitan, în valoare totală de 234 milioane de euro.

Referitor la programul de investiţii din PNRR, „Valul Renovării”, care s-a deschis la 1 aprilie, Cseke Attila a arătat că cererile pot fi depuse strict în platforma digitală până la 30 mai.

„Este un program de succes. La zi sunt consumaţi 72% din valoarea total a bugetului. Valoarea totală a bugetului pe „Valul Renovării” este de 2,82 miliarde de euro, peste 2 miliarde de euro din acest fond fiind accesaţi”, a precizat Cseke Attila.

El a mai anunţat că MDLPA va pune în dezbatere publică şi proiectul de ghid pentru finanţarea apelului de proiecte pentru construirea creşelor, cu finanţare PNRR, cu un buget total de 299 de milioane de euro, urmând a fi realizate cel puţin 110 creşe.

„Este continuarea finanţării din fonduri europene a programului lansat de MDLPA anul trecut, program de construcţie de creşe noi, eficiente energetic, proiecte tip elaborate şi aprobate de Ministerul Dezvoltării”, a explicat ministrul. AGERPRES