Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a făcut un apel, marţi, către primarii din toată ţara să acceseze fondurile disponibile prin „Valul Renovări” – cel mai mare apel de proiecte de până acum, în valoare de 2,82 miliarde de euro, pentru eficientizare energetică şi consolidare seismică pentru 4.333 de clădiri, lansat pe 1 aprilie.

El a participat la Adunarea Generală a Asociaţiei Oraşelor din România, care a avut loc la Palatul Parlamentului.

În ceea ce priveşte PNRR, vineri am lansat fondul cel mai mare de până acum în România, ca şi apel de proiecte de pe fonduri europene, compact ca şi sume disponibile – 2,82 de miliarde de euro, din care s-au accesat până astăzi 1,39 miliarde, fiind disponibile 1,43 de miliarde de euro. M-am uitat puţin pe ceea ce aţi accesat dumneavoastră – sunt 92 de proiecte depuse de 39 de oraşe şi în continuare platforma evident este deschisă şi disponibilă. Primele trei oraşe ca valori, pe care le felicit, sunt Oraviţa (Caraş Severin), Comăneşti (Bacău) şi Petrila (Hunedoara). Sunt oraşele care au accesat cea mai mare valoare în ‘Valul Renovării‘”, a declarat ministrul.

Cseke Attila a făcut apel către toate primăriile care sunt eligibile să acceseze fonduri pe axele de blocuri de locuinţe şi de clădiri publice.

La blocuri de locuinţe şi oraşe sunt eligibile şi sunt încă fonduri în valoare totală de peste 560 de milioane de euro. Fondurile sunt teritorializate pe judeţe, exact ca să asigurăm un echilibru teritorial în dezvoltare. Aceste fonduri au fost teritorializate pe judeţe în funcţie de criterii obiective legate şi de numărul de blocuri de locuinţe dintr-un anumit judeţ. Aceste fonduri sunt disponibile în continuare, evident, până în 30 mai. Dacă se consumă mai repede pentru un anumit judeţ, ele nu mai sunt disponibile din judeţul respectiv. Astfel încât eu îndrum pe toată lumea – în fiecare judeţ mai sunt fonduri disponibile – să depuneţi aceste proiecte„, a transmis ministrul Dezvoltării.

Potrivit acestuia, noutatea proiectului de eficientizare energetică, care este, totodată, şi „şansa succesului”, este aceea că se acordă finanţare sută la sută, nefiind necesară o cofinanţare nici din partea UAT, nici din partea proprietarilor de locuinţe din aceste blocuri.

„Practic, din PNRR, de la nivel guvernamental, se asigură o finanţare de sută la sută a tuturor proiectelor de eficientizare energetică care se pot depune”, a precizat Cseke Atiila.

În ceea ce priveşte clădirile publice, a adăugat el, prin „Valul Renovării” oraşele nu sunt eligible, dar acest tip de investiţie va fi eligibil pe fondul local, unde oraşele vor avea fonduri prealocate.

Acolo e un sistem puţin diferit, dar pentru a asigura echilibru pentru toată lumea şi ca în toată ţara toate UAT-urile să aibă acces la fonduri, pe fondul local, fondul prealocat pentru pentru oraşe este de 3,18 milioane de euro, aşa cum este ghidul în transparenţă exact de două luni. Mai avem câteva discuţii cu Comisia Europeană şi vom finaliza acest ghid cu speranţa că, la sfârşitul lunii aprilie, cel târziu început de mai, şi fondul local va porni, tot în platforma digitală, totul se încarcă de la primărie„, a indicat ministrul Dezvoltării.

Cseke Attila a vorbit şi despre alte două proiecte care vin în sprijinul autorităţilor locale, ambele în transparenţă decizională pe site-ul MDLPA. Unul dintre acestea este proiectul de OUG pentru ajustarea contractelor de lucrări publice.

După Ordonanţa 15, de la sfârşitul lunii august, care a fost un ajutor important pentru sectorul de construcţii, dar, în primul rând, pentru comunităţile locale, la nivelul Ministerului Dezvoltării, Ordonanţa 5 a salvat 1.700 de contracte publice, care erau în pericol de a fi reziliate, denunţate de către constructori. (…) Proiectul de ordonanţă pe care îl avem în transparenţă nu-şi propune intervenţii numai pe materialele de construcţii, dar şi pe alte tipuri de componente ale contractului. Efortul financiar şi impactul financiar estimat nu este mic – adică este un sprijin important, dar necesar din partea guvernamentală. Din ce am estimat noi în grupul de lucru, efortul este de peste 5,1 miliarde de lei numai anul acesta, dar acest tip de intervenţie din punctul nostru de vedere este necesar pentru a putea păstra aceste contracte şi a duce la capăt investiţiile, inclusiv la nivel local„, a detaliat oficialul MDLPA.

Potrivit acestuia, luni a fost pus în transparenţă şi un proiect de OUG prin care îşi propune ca anumite tipuri de corecţii aplicate prin Programul Operaţional Regional pentru proiectele depuse pe fonduri europene să fie preluate ca şi sarcină financiară la bugetul MDLPA, urmând ca la rectificare să fie reglate „aceste lucruri”.

Iarăşi este un punct de sprijin important pentru UAT-uri pentru a putea debloca anumite sume şi sumele plătite de dumneavoastră să fie acoperite de către bugetul Ministerul Dezvoltării şi aici impactul numai pe anul acesta este de peste 500 milioane de lei, adică este o sumă importantă„, a mai explicat Cseke Attila.

El a adăugat, referitor la descentralizare, că există câteva domenii care sunt pretabile pentru acest proces, două dintre acestea fiind zona de tineret şi de sport.

Acum cu noua formulă guvernamentală aşteptăm ca aceste două segmente să devină proiecte de lege, pe tineret, respectiv pe sport. Sunt foarte multe imobile, sunt foarte multe lucruri sportive, nu toate evident, dar şi tabere şcolare care categoric la nivel local ar putea reabilitate, recondiţionate (…) şi categoric că şansa lor este aceea de a trece la autorităţile locale„, a menţionat Cseke Attila. AGERPRES