Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat, în timpul unei întâlniri cu primarii care a avut loc la Târgu Mureş, că se impune modificarea „legilor învechite” în domeniul construcţiilor, concepute în anii ’70, fiindcă sunt depăşite.

„Conform evidenţei ministerului, în prezent au autorizare de funcţionare 572 de consultanţi de specialitate în construcţii în România în diferite domenii de inspecţie, motiv pentru care durează luni sau ani până când un imobil primeşte toate autorizaţiile de construcţii şi se întâmplă că, până când ajunge ultima autorizaţie, se scurge perioada de valabilitate a autorizaţiilor. (….) În acelaşi timp, este nevoie şi de modificarea legilor învechite ale construcţiilor, deoarece reglementările concepute în anii 1970 au devenit demult depăşite”, a arătat ministrul Cseke Attila.

Ministrul a precizat că se doreşte şi modificarea prevederilor care reglementează susţinerea examenelor de către consultanţii de specialitate în construcţii şi inspectorii de specialitate în proiectare.

Potrivit unui comunicat de presă al CJ Mureş, ministrul Cseke Attila a mai abordat, în cadrul întâlnirii cu primarii, o serie de alte subiecte, precum construirea de creşe, autobuzele şcolare ecologice şi simplificarea obţinerii autorizaţiei de construcţie.

De asemenea, Cseke Attila a prezentat starea actuală a legii descentralizării, subliniind că în curând se va finaliza proiectul de lege comun cu Ministerul Tineretului şi Sportului prin care s-ar transfera în subordinea autorităţilor judeţene sau locale gestionarea taberelor şcolare de vară şi Direcţiile Judeţene pentru Sport şi Tineret.

În cadrul întâlnirii, Cseke a precizat că va fi lansat în curând şi programul de cadastrare, prin care 2.371 de autorităţi locale vor beneficia de un sprijin de câte 160.000 de lei pentru servicii de cadastru.

Potrivit CJ Mureş, ministrul a vorbit şi despre programul de construire a creşelor care urmează să fie lansată în viitorul apropiat, precum şi despre iniţiativa care vizează posibilitatea achiziţionării de autobuze şcolare ecologice în comun cu Ministerul Mediului.

În timpul întâlnirii, prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, a subliniat importanţa dezvoltărilor care sunt indispensabile în secolul 21 pentru ca o localitate, o regiune să fie modernă şi locuibilă, cum ar fi sistemele de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare şi drumurile asfaltate. AGERPRES