cseke attila.jpgAutorităţile locale pot demara procesul de preluare a unităţilor sanitare de la direcţiile de sănătate publică începând de marţi, întrucât Ministerul Sănătăţii a finalizat legislaţia în acest sens, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, într-o videoconferinţă cu autorităţile sanitare din judeţe.

Astfel, autorităţile locale şi direcţiile de sănătate publică pot demara semnarea proceselor de predare – primire ale unităţilor sanitare cu paturi, în vederea descentralizării, iar direcţiile de sănătate publică vor actualiza, în această perioadă, datele privind structura şi personalul unităţilor sanitare pe care le transferă, informează un comunicat de presă al MS remis luni AGERPRES.

Ministrul Sănătăţii le-a transmis reprezentanţilor din teritoriu că descentralizarea va reprezenta soluţia pe termen lung pentru eficientizarea sistemului sanitar şi pentru asigurarea transparenţei decizionale în sistemul serviciilor sanitare spitaliceşti din România. Totodată, acesta consideră că autorităţile se pot implica în acest fel şi din punct de vedere al serviciilor medicale în bunăstarea comunităţii.

„Până la data de 1 iulie 2010, Ministerul Sănătăţii va finaliza transferul a peste 85% din unităţile sanitare aflate în sistemul public. Astfel, dintre cele 435 de unităţi sanitare publice existente în prezent pe teritoriul României se vor transfera către autoritatea locală un număr de 373”, informează MS. În reţeaua Ministerului Sănătăţii vor rămâne 62 de unităţi sanitare de interes naţional, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judeţene de urgenţă (cele din centrele universitare importante), iar transferul managementului spitalelor se va face către autorităţile administraţiei publice locale care deţin proprietatea imobilului, mai precizează MS. AGERPRES