Primarul sectorului 6, Cristian Poteras, sustine necesitatea modificarii Legii administratiei publice locale si afirma ca primarul general trebuie sa fie singurul ordonator de credite al Capitalei.
In interviul acordat Agentiei Rompres, edilul sectorului 6 afirma va candida pentru un nou mandat de primar la alegerile care vor avea loc in 2008 si precizeaza ca este un primar bogat datorita faptului ca a intrat in afaceri inca din 1990 si ca a avut succes.
– Cum comentati propunerea primarului general Adriean Videanu privind modificarea Legii administratiei, astfel incat primarul general sa ramana singurul ordonator de credite al orasului?

– Inca din 2005 am spus, de fiecare data cand am avut ocazia, ca Bucurestiul are nevoie de o lege speciala si ca este nevoie de modificarea legii administratiei publice locale. Eu sunt unul dintre cei care sustin ca Bucurestiul are nevoie de un buget consolidat si ca primarul general trebuie sa fie singurul ordonator de credite al orasului.

– Cum caracterizati colaborarea cu primarul general?

– Am avut, pe parcursul acestor trei ani, de cand sunt primarul sectorului 6, un partener real atat in primarul general, cat si in Primaria Capitalei. Impreuna am reusit sa demaram proiecte extrem de importante pentru bucuresteni, cum ar fi Pasajul Basarab sau reabilitarea integrala a cartierului Giulesti-Sarbi. Din pacate, insa, in lipsa unei legi a Bucurestiului, nu se poate creiona un proiect coerent la nivelul Capitalei.

– Ce relatie aveti cu consilierii? Inving orgoliile interesul comunitatii?

– Din pacate, pentru o parte a consilierilor locali, orgoliile politice si personale sunt mai importante decat interesele cetatenilor, ale celor care i-au ales sa-i reprezinte. Se putea realiza mult mai mult daca politica acestor consilieri ar fi fost in interesul cetatenilor.

Sunteti unul dintre cei mai bogati primari ai Capitalei. Banii provin din salariul de primar sau mai aveti si alte ”resurse”?

– Sunt un om bogat, am fost bogat din totdeauna. Am intrat in afaceri inca din 1990 si chiar pot spune ca am fost un manager de succes. E normal ca acum sa ma dedic total activitatii cu care am fost investit de cetatenii sectorului 6 si, cu siguranta, pot spune ca sunt mandru de ceea ce am reusit sa fac pana acum.

– Care sunt realizarile si care sunt neimplinirile din perioada de cand ati devenit primar? Intentionati sa candidati la alegerile viitoare pentru un nou mandat?

– Sunt multe proiecte pe care doresc sa le termin si pentru care trebuie sa muncim in continuare. Avem de dus la bun sfarsit reabilitarea zonei Giulesti – Sarbi. Dupa zeci de ani, aceea zona intra, pentru prima data, intr-un proces complex de reabilitare. De asemenea, este foarte important ca, in viitor, pe raza sectorului 6 sa se construiasca parcaje supraterane, aceasta fiind singura solutie de rezolvare a problemei locurilor de parcare. Am avut, pe parcursul acestui an, mai multe proiecte de acest gen, care insa nu au putut fi finalizate din cauza greutatilor intampinate in colaborarea cu regiile autonome. In ceea ce priveste candidatura mea pentru un nou mandat de primar, raspunsul meu este, cu siguranta, da.

– Ati intentionat, la un moment dat, sa supuneti aprobarii consiliului local o hotarare de construire a unui spital privat in zona Politehnicii. Care este situatia in prezent?

– De anul trecut incerc sa trec aceasta hotarare prin consiliul local, pentru a putea incepe studiile necesare construirii unui spital pe raza sectorului 6. In acest moment, situatia este destul de ambigua, consilierii locali nedorind sub nicio forma sa renunte la certurile politice pentru a se dedica celor care i-au votat si pentru a permite derularea acestui proiect.

– Care sunt proiectele de extindere a retelei de canalizare prevazute in bugetul pe anul 2007 si in ce stadiu se afla canalizarea din cartierul Giulesti Sarbi?

– Pentru anul 2007, Primaria sectorului 6 a avut 30 de obiective de investitii. Dintre acestea, 27 au beneficiat de finantare de la bugetul local, pentru ele fiind elaborate studii de fezabilitate si proiecte tehnice si, de asemenea, fiind aprobate sumele necesare. Alte trei obiective, pentru care sunt in curs de predare documentatiile tehnice, beneficiaza de finantari din imprumuturi bancare. In ceea ce priveste stadiul executiei lucrarilor de canalizare, pot spune ca exista 32 de obiective, dintre care 12 cu finantare de la bugetul local – sase au fost executate, iar alte sase se afla in executie, intre care si canalizarea in cartierul Brancusi zona B, lucrare la care a fost necesara modificarea proiectului tehnic. Pe de alta parte, dintre cele 20 de obiective care beneficiaza de fonduri din imprumuturi bancare s-au executat 16, iar alte patru sunt in curs de executie, intre care si canalizarea in cartierul Brancusi zonele C1 si C2. In zona Giulesti-Sarbi, au fost executate retele de canalizare pe Calea Giulesti – intre Drumul Sabareni si strada Sculptorilor, strazile Rasadnitei, Dusului, Intrarea Caramidariei, strada Bunicutei, si partial, pe strazile Ciceului, Cucuruzului, Boziilor. Proiectul Giulesti-Sarbi prevede rezolvarea integrala a problemei retelelor de canalizare prin adoptarea unei solutii tehnice – cu statie de pompare a apelor uzate si a apelor pluviale, lucrarile fiind proiectate in sistem separativ – canal major si canal pentru ape pluviale. Concomitent, Primaria Sector 6 a prevazut elaborarea unui studiu pentru combaterea inundatiilor si exesului de umiditate in toata zona.

Cine a castigat licitatia de modernizare a Pietei Crangasi si ce proiect are firma castigatoare?

– La sfarsitul lunii iunie, a avut loc licitatia pentru atribuirea contractului de asociere in participatiune, avand ca obiect ”Reconstructia, modernizarea si exploatarea Pietei Crangasi”, la care au participat doua persoane juridice. In urma licitatiei, societatea Zenith Business Group & Partners a fost declarata castigatoare si s-a incheiat contractul de asociere in participatiune. Conform acestuia si caietului de sarcini, firma trebuie sa realizeze o investitie de 5.000.000 de euro, sub sanctiunea rezilierii contractului. In acest moment, firma se afla in faza de obtinere a autorizatiei de construire.

-Cum evolueaza extinderea cartierului Brancusi? Cate cereri de case sunt depuse la Primarie?

– In anul 2007 au inceput lucrarile pentru inca 499 de locuinte cu chirie pentru tineri si 360 de unitati locative pe credit ipotecar (grupate in 13 blocuri). Serviciul repartizare, reglementare spatiu locativ si cu alta destinatie din Primarie a inregistrat peste 4.000 de dosare depuse in perioada iulie 2005 – mai 2007. Emiterea de repartitii se va face la data la care ANL va preda locuintele consiliului local. Din nefericire, pentru terminarea lucrarilor, mai precis pentru racordarea la sistemul de energie electrica al Capitalei, este nevoie ca Electrica Sud Muntenia sa monteze pentru acest cartier un post TRAFO. De asemenea, consiliul local a aprobat studiile de fezabilitate si proiectele tehnice de executie pentru o gradinita si o cresa. Proiectul tehnic este gata, iar cele doua unitati de invatamant prescolar vor fi date in folosinta la sfarsitul anului 2008.

– Sectorul 6 se confrunta cu un deficit foarte mare in privinta locurilor in gradinite. Ati finalizat lucrarile de reparatii si modernizare – mansardare ale acestora?

– Primaria Sectorului 6, prin Administratia Scolilor, a derulat in perioada vacantei de vara lucrari de reparatii si renovare in toate gradinitele din sector. Pe 1 octombrie a fost data in folosinta o noua gradinita, ce functioneaza in Scoala generala nr. 309. Gradinita ”Paradisul Piticilor” gazduieste opt grupe de prescolari, adica aproximativ 160 de copii. In plus, gradinitele nr. 41, 87, 195, 209 si 246 se afla in plin proces de mansardare, in urma caruia vor putea fi date in folosinta inca 500 de noi locuri. In acelasi sens, in incinta Grupului scolar ”Mircea Eliade” va fi infiintata o noua gradinita, cu minimum patru grupe, iar la Scoala generala nr. 205 vor functiona inca 5-6 grupe de copii. Amenajarea acestor clase se va finaliza pana la inceputul urmatorului an scolar. De asemenea, vor incepe lucrari de investitii la alte patru unitati de invatamant, construirea unor noi corpuri de cladiri, la gradinita nr. 274 si scolile nr. 142, 198 si 311. In cartierul Militari, unde este cele mai mare deficit de gradinite, se fac studii de fezabilitate pentru construirea a inca patru noi cladiri. Proiectul de reabilitarea a infrastructurii educationale, se deruleaza cu finantare de la Banca Europeana de Investitii si cuprinde 102 unitatii de invatamant din Capitala, dintre care 19 se afla in sectorul 6. Probleme la nivelul infrastructurii educationale inca mai sunt, mai ales din cauza unor lucrari neterminate sau neincepute pana la 15 septembrie 2007. Din cauza lucrarilor de consolidare a cladirii gradinitei nr. 208, aceasta va functiona, in anul scolar 2006 – 2007, in incinta Scolii generale nr. 155. De asemenea, dintre cele 19 scoli din sector a caror reabilitare se deruleaza cu finantare de la Banca Europeana, in opt unitati sunt incepute lucrarile de reabilitare, restul aflandu-se in a doua etapa (in acest caz lucrarile de reabilitare nu au inceput, deoarece la procedurile de licitatie pentru atribuirea lucrarilor ofertantii nu au fost eligibili).