Proiectul de reabilitare a sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focşani, etapa a II-a, proiect cu finanţare europeană în valoare de aproximativ 70 de milioane de lei, aduce o economie de peste 9.000 de gigacalorii pe an, a anunţat primarul Cristi Valentin Misăilă.

„În urma finalizării proiectului, a fost realizat un audit energetic, care confirmă faptul că, prin implementarea acestui proiect, s-a realizat o reducere absolută a pierderilor totale de căldură de 9.124 de gigacalorii pe an. Rezultatul sper să fie resimţit de toţi cetăţenii beneficiari ai acestui sistem de încălzire centralizată. (…) Ştiu că foarte mulţi cetăţeni nu văd cu ochi buni acest sistem de încălzire centralizat, dar nu îl văd cu ochi buni pentru că, probabil, nu au toate informaţiile necesare. După cum se poate observa, anumite oraşele mari, cum este Clujul, Oradea, adoptă nişte măsuri de tranziţie de la utilizarea centralelor de apartament la utilizarea centralelor de bloc sau de cartier. Ceea ce înseamnă că noi deja ne conformăm cerinţelor europene, aceea de a utiliza un sistem de încălzire centralizat care presupune o reducere a poluării generate de funcţionarea acestor centrale de apartament”, a declarat Cristi Misăilă.

Primarul şi-a exprimat speranţa că, în urma finalizării proiectului, cât mai mulţi focşăneni care şi-au montat centrale de apartament se vor întoarce la sistemul de încălzire centralizat şi a anunţat că municipalitatea a solicitat finanţare şi pentru a III-a etapă de reabilitare, astfel încât întreg sistemul de încălzire centralizată a municipiului Focşani să fie modernizat.

Valoarea totală a proiectului de „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Focşani în perioada 2008-2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice, etapa a II-a” a fost de 70.030.293,09 lei din care Fondul European de Dezvoltare Regională a finanţat 50.168.425,86 lei, bugetul naţional 7.672.818,07, iar bugetul municipiului

Focşani 1.180.433,55 lei, la care se adaugă TVA 11.008.615,61 lei.

În cadrul proiectului, care s-a implementat prin patru contracte, în perioada 2018 – 2021, s-a realizat reabilitarea reţelelor termice de transport, reţelelor de distribuţie şi nouă puncte termice din zona Centru şi Bahne a municipiului Focşani.

Sistemul de termoficare centralizat este gestionat în prezent de ENET SA, care furnizează apă caldă şi agent termic pentru circa 12.000 de abonaţi, aproximativ 30.000 de persoane, printre care agenţi economici, instituţii de învăţâmânt, instituţii publice şi de ocrotire socială, grădiniţe, creşe, şcoli şi licee, instituţii publice, cabinete şi unităţi medicale.

Potrivit datelor municipalităţii, în ultimii şapte ani, SC ENET SA a pierdut aproximativ 3.200 de abonaţi, care au ales să se debranşeze de la sistemul centralizat. AGERPRES