“Crezul meu a ramas acelasi: sa fac bine oamenilor, oricare ar fi pozitia mea!”

oprescu_interviu.jpgDeclara Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, intr-un interviu acordat in exclusivitate Portalului National de Administratie Publica, www.Administratie.ro.

Acesta ne-a vorbit despre problemele cu care se confrunta Primaria Capitalei, despre solutiile pe care le are pentru rezolvarea acestora, dar si despre planurile sale de organizare si infrumusetare a orasului pe care il conduce.

– Domule Primar Oprescu, ati plecat din fruntea unui spital de renume din Bucuresti pentru a deveni Primarul Capitalei. Ce v-a determinat sa faceti aceasta schimbare radicala?

– Da, si in Bucuresti am preluat problemele unui spital la puterea 1000… Dar nu am iesit niciodata din spiritul profesiei mele, caci profesia de medic, de chirurg, iti creeaza un mod de viata. Capitala are nevoie de tratament, este o realitate pe care fiecare bucurestean o sesizeaza cu ochiul liber. Iar medicul va va spune ca nici un medicament nu isi face efectul instantaneu. Exista o criza care trebuie depasita si vine vindecarea. Am solutii pentru problemele Bucurestiului, acesta e motivul pentru care am intrat in cursa pentru Primaria Capitalei. Si am inceput prin a pune lucrurile in ordine: Pasajul Basarab, Centrul Istoric, reabilitarea si mentenanta strazilor, reabilitare scoli si nu numai atit.

– Care sunt principalele probleme pe care le are Bucurestiul la aceasta ora? Cum vedeti rezolvarea lor?

– In ciuda comentariilor rautacioase si a opozitiei unora, sa stiti ca am reusit un dialog cu Consiliul General. Bugetul, de pilda, l-am trecut intr-o singura sedinta. Au fost si sunt, sigur ca da, si polemici, dar proiectele majore pot fi discutate si pina la urma aprobate daca esti dispus la dialog, la mediere, si daca vrei intr-adevar sa muncesti, nu sa semeni furtuna – cum spune romanul. Se fac multe in Bucuresti, multe lucruri care probabil nu sunt la fel de vizibile ca asfaltarile fara numar si borduriadele. Am incheiat lucrarile pe toate strazile ce erau in santier la finalul anului trecut si am inceput altele noi care sunt in termen. Pasajul Unirii este aproape gata in timp record, constructorul a muncit acolo si noaptea ca sa-l termine, avem doua bulevarde mari Viitorului si Tunari unde reabilitarea se incheie saptamina viitoare si, respectiv, peste 2 saptamini, avem fronturi de lucru deschise in 20 de scoli pe programul BEI si acestea vor fi gata acum, in toamna. Scolile, cel putin, sunt o realizare fantastica – ginditi-va ca pina acum, in 5 ani de zile de proiect BEI au fost finalizate doar 4 unitati! Avem noroc si cu criza, constructorii prefera acum contracte mai putin grase, dar sigure. Insa vreau sa stiti ca nici n-am mai acceptat praful in ochi aruncat de aceia care asteptau cu dosarele gata pe la colturi ca sa primeasca ceva inainte sa le rezolve. Spitalele intrate in administrarea noastra sunt in regula din punct de vedere al platii utilitatilor, exact asa cum preconizam dinainte sa cerem preluarea lor. S-a dovedit clar ca sprijinul administratiei locale este eficient: spitalele nu mai au datorii! In plus, multe dintre cladiri sunt in renovare si se fac progrese serioase, veti vedea pe viu saptamina viitoare. Si daca tot vorbim despre spitale si asistenta medicala vreau sa subliniez: reteaua medicala scolara se reaseaza in drepturile ei! Pun din nou cabinetele medicale in scoli. Copiii au nevoie de doctori, au nevoie de supraveghere medicala, copiii au nevoie sa fie sanatosi.

Intr-un final, nu vreau sa spun ca totul e roz aici, la Primarie, dar as vrea ca oamenii sa vada si lucrurile care realmente se fac. Stiti ca presiunea mediatica e mare, Romania e in campanie si interesele politice modifica oarecum demersul jurnalistic, in anumite zone. Si vreti sa va spun ceva? Cine se teme de Oprescu intotdeauna va tipa sus si tare ca Oprescu n-a facut mare lucru. Bucurestenii cred ca observa ca sunt lucruri care, incet, incet, se misca. Si asta e important pentru o administratie in care timp pe ani de zile s-au supt fonduri cum s-a putut. De ce despre lucrurile astea nu se vorbeste decit in culise si niciodata cu voce tare?

– Lipsa unei infrastructuri adecvate unei capitale europene este una dintre problemele stringente cu care se confrunta bucurestenii. Cum vedeti solutionarea acestei situatii?

– Bucurestiul e sufocat, e adevarat. Oricine vine sa spuna ca are solutii care rezolva problema definitiv va spun eu ca minte! Sigur ca facem planuri si aici intra finalizarea unui mare proiect – Pasajul Basarab – care va inchide inelul principal de circulatie al Bucurestiului in partea de nord-vest (atit pe rutier cit si pe linii de tramvai). In plus, avind in vedere succesul liniei rapide de tramvai 41, ne gindim sa prioritizam o alta ruta: a tramvaiului 21, care strabate orasul – Mosii Vechi, Mosii Noi, Colentina, Fundeni. Am infiintat deja dupa cum stiti acea linie de autobuz speciala intre Gara de Nord si Otopeni, foarte utila. Incercam sa cream o mai mare mobilitate, atit cit se poate in termenii actuali.

Parcarile sunt o solutie. Asta pentru ca acum multe dintre benzile de circulatie sunt ocupate pur si simplu de masinile parcate acolo. Normal: nu exista peste tot locuri special amenajate. Asa ca ne gindim: o data avem parcarile de descurajare pe care le avem in plan la intrarile in Bucuresti – prima va incepe la Berceni – si unde ii vom indemna pe conducatorii auto sa-si lase masinile si sa calatoreasca prin oras cu mijloacele de transport in comun. Apoi parcarile subterane mari din centru – 8 dintre ele au fost deja aprobate in Consiliu. Le facem in parteneriat public-privat, adica vin investitori cu potential, lucreaza si apoi le gestioneaza pe un anumit numar de ani – incaseaza tariful si administreaza parcarea, cu obligatia de a plati redeventa la Municipalitate si, desigur, respectind conditiile impuse de noi (tarife si amenajare). Avem asa ceva in Charles de Gaulle, Piata Alba Iulia, Valter Maracineanu, Edgar Quinet, Gara Baneasa, in fata Atheneului Roman (Piata Revolutiei), in Dorobanti si Piata Presei Libere. Studiile de fundamentare sunt gata si vom intra in procedura de atribuire in maximum o luna. Investitori sunt, din fericire – firme mari, specializate pe asa ceva la nivel international au venit la discutii si vor sa investeasca bani in Bucuresti. Sunt belgieni, italieni, austrieci, francezi si turci. Toti sunt de parere ca pe criza asta e bine sa bagi bani in pietele emergente, care in ciuda problemelor financiare globale, au totusi potential de crestere. Si, desigur, daca vorbim de parcari, ne referim si la cele de cartier. Deja multi bucuresteni se pling ca primariile de sector le ridica masinile. Noi vrem sa facem in colaborare cu sectoarele un numar de 20 de astfel de parcari etajate – de 130, 300 si 500 de locuri in functie de terenul pus la dispozitie in zona -, a caror constructie nu va dura mai mult de 6 luni de zile. Inchipuiti-va ca nu veti mai vedea atitea masini pe stradute incurcind circulatia si ca, in termeni urbanistici, ariile vor fi reabilitate, vor arata mult mai bine. Sper – si sunt foarte optimist in acest sens – ca la inceputul lui 2010 bucurestenii sa foloseasca deja macar 6 din cele 20 de parcari de cartier.

Vreau ca in anumite zone sa cream, asa cum vedeti si in alte capitale din strainatate, benzi destinate special mijloacelor de transport in comun, ca sa se circule cu mai multa fluenta. Si tot pe aici vor circula si vehiculele serviciilor de urgenta – ambulanta, pompieri. Acolo unde se poate, desigur. Adica, eu cred cu tarie ca a face tramvaiele, autobuzele si troleibuzele sa circule mai rapid inseamna sa le dai bucurestenilor o alternativa – economisesc si bani de benzina, ajung mai repede la destinatie si, nu in ultimul rind, poluam mai putin.

– Desi in fiecare sector se poate observa o crestere a spatiilor verzi, inca suntem deficitari la acest capitol. Ce planuri de viitor aveti pentru “inverzirea si oxigenarea” capitalei?

– Eu sa stiti ca tratez Bucurestiul global, pentru mine fiecare sector e “acasa”! Se cheama “Capitala creste verde” si e programul meu in privinta protectiei mediului si inverzirii Bucurestiului. Si se refera la imbunatatirea calitatii spatiilor verzi existente in Capitala, amenajarea si infrumusetarea parcurilor, crearea unor alternative de transport (caci lucram la un traseu destinat biciclistilor, conform standardelor europene de data asta) si multe altele. Am lasat oamenilor dreptul sa calce iarba. Si nu-mi spuneti, a fost o initiava “cu cintec”, fiindca doar cine nu munceste nu greseste. Sigur ca n-am in vedere sa interzic unui al saselea bucurestean sa calce iarba, cum a tot scris presa. A fost o greseala de exprimare a celor de la mediu pe care au remediat-o si acum hotarirea va intra pe ordinea de zi a sedintei de Consiliu din 31 august in forma corecta. N-am de gind sa mai las cetatenii sa taie copaci dupa bunul plac si, daca tot vorbeati de ‘oxigenare’, am promovat Brevetul Verde care urmareste reducerea nivelului de praf din Capitala prin disciplinarea constructorilor. Directia de Inspectie si Control General tocmai a dat primele amenzi in baza acestei Hotariri de Consiliu, in suma totala de 7.500 RON in doar o saptamana.

Daca vorbim de extinderea spatiilor verzi, aici e o mare problema. Fiindca dupa cum stiti, ele au fost sistematic imputinate de initiativele unor rechini – asa cum ii numiti – care s-au ajutat de chichitele legislative ca sa construiasca pe verde. Inca nu s-au potolit si ne batem cu ei pe caile legale. Ce putem face, insa, mai usor e sa le impunem dezvoltatorilor ca atunci cind construiesc imobile sa creeze si zone verzi, in procent de pina la 30% din totalul parcelei pe care construiesc. Asta presupune un nou proiect de hotarire de consiliu pe care il am acum in lucru la Directia de Mediu din Primarie, si care e – dupa cum va asteptati probabil – foarte disputat.

O alta discutie este, desigur, extinderea limitelor administrativ teritoriale ale Bucurestiului. Chestiunea metropolei este o chestiune politica si stiti la fel de bine ca mine ca realizarea ei cere mult timp. Desi veti vedea ca metropola va fi in scurt timp solutia pentru Bucuresti, din mai multe puncte de vedere. Uniunea Europeana vine si ne cere ca pina in 2010 la final sa avem spatiu verde cam 20mp/cap de locuitor si pina in 2013 sa avem 26 mp/cap de locuitor. Suntem intr-o situatie delicata si cautam solutii. Una este realizarea, de pilda, a noului parc Ghencea, proiect pentru care putem obtine fonduri prin Programul Operational Regional – fonduri structurale.

Am inceput si Cadastrul Verde, suntem la finalul licitatiei si in sfirsit vom avea si cifrele exacte – pentru ca spatiul verde al Capitalei n-a fost niciodata masurat asa cum trebuie, tocmai ca sa fie ciopirtit mai usor. Directia mea de mediu tocmai mi-a dat o estimare ca in Bucuresti sunt acum in jur de 13 mp/cap de locuitor la capitolul spatiu verde si dupa ce am demolat atitea terase si am facut plantari este posibil ca indicele sa mai creasca. De aceea facem Cadastrul Verde, ca sa stim exact.

– Puneti-va pentru cateva momente in locul unui turist strain care viziteaza pentru prima data Bucurestiul. Care credeti ca ar fi impresia acestuia despre orasul pe care il administrati?

– Cred ca l-as cataloga ca pe un oras… pitoresc. Nu zimbiti! Stiu ca sunt si “bile negre”, dar acum citeva saptamini cind inspectam citeva strazi pe care Primaria a terminat niste lucrari m-am intilnit cu un turist din Elvetia care tocmai vizitase Bucurestiul. Mi-a spus ca mai avem de lucru, dar ca in principiu a vazut obiective interesante. Era in drum spre Snagov si intentiona sa faca un circuit prin Romania.

– Care sunt punctele culturale de interes din Bucuresti pe care le-ati recomanda turistilor straini care vin in tara noastra?

– As incepe vizita din centrul orasului: Casa Poporului si Muzeul National de Arta din incinta sa, Mitropolia Bucuresti, Palatul Regal, Atheneul Roman, Palatul Sutu – Muzeul Bucuresti, Palatul CEC, Muzeul de Istorie. As face o plimbare prin parcurile orasului – Herastrau, Cismigiu sau Parcul Carol – si as vizita Muzeul Taranului Roman, as lua cina la Carul cu Bere si nu as ramine indiferent la vitrinele magazinelor de pe Calea Victoriei.

– Pentru ca am amintit de capitalele europene, care dintre acestea considerati ca ar fi un model pe care l-ati avea in vedere in planurile de dezvoltare a Bucurestiului?

– Cred ca Viena e cel mai aproape de noi – ca dimensiuni si ideal de organizare a orasului – iar Budapesta seamana ca arhitectura. Iar Praga are un centru istoric refacut cu fonduri europene, mecanism despre care am discutat cu primarul de acolo, dr. Pavel Bem si intentionam sa urmam modelul.

– Domnule Primar Sorin Oprescu, de curand ati afirmat ca luati in considerare o posibila candidatura la alegerile prezidentiale din acest an, dar mai aveti nevoie de timp pentru a va hotari. Ati pleca din fruntea primariei pentru a deveni presedinte? Care ar fi atu-urile dumneavoastra in aceasta cursa si ce v-ar determina sa alegeti sa candidati?

– Eu cred ca fiecare om are un destin si un motiv pentru care exista pe aceasta lume. Cred ca fiecare, la nivelul sau, are capacitatea de a influenta intr-un fel sau altul viata celor din jur. Daca poti s-o faci in bine si pentru cit mai multi oameni, atunci e perfect. Mi-am ales profesia de medic pentru ca mi-am dorit sa fac o diferenta, sa las ceva in urma. Nu am orgolii si vanitati neostoite, dar viata mi-a rezervat multe surprize si am ajuns de multe ori la rascruce de drumuri, nevoit sa aleg intre o cale sau alta. Acum ma uit in jur si vad ca ceea ce oamenii isi doresc e linistea, e nevoie de un mediator care sa impace spiritele si sa puna oamenii la lucru. Cred ca dupa alegerile prezidentiale vom vedea adevarata fata a crizei si stiu ca va fi nevoie de solutii clare pentru ca romanii sa scape si din aceasta incercare. Cred ca e moral ca orice candidat la presedintie de acum sa gindeasca nu la strategii de cistigare a alegerilor, ci mai degraba la ce va face dupa, daca va cistiga. Cum va scoate tara din criza, cum va vindeca aceasta economie si aceasta societate. Si cred ca asa cum romanii au iesit la liman de fiecare data cind au fost incercati, o vor face si de data asta, dar cert e ca tara are nevoie de un lider intelept, care sa stirpeasca minciuna si ticalosia, un lider atit de puternic si de generos incit sa aiba autoritatea sa medieze si sa gaseasca solutii – nu pentru un grup sau pentru un partid, ci pentru oamenii de rind, pentru cei care ii confirma menirea prin vot. Crezul meu a ramas acelasi: sa fac bine oamenilor, oricare ar fi pozitia mea!

– Va uram succes in campania electorala, daca va ganditi sa candidati. Daca iesiti Presedinte, cine credeti ca ar fi cel mai bun succesor la Primaria Capitalei?

– Cel pe care l-ar alege bucurestenii!